Rodiny, které dostávají dávky v hmotné nouzi, podle něj můžou měsíčně přijít až o dva tisíce korun. Novela by měla začít platit od března příštího roku.

Podle nového zákona by lidé, kteří potřebují příspěvek na bydlení v sociální nouzi, měli místo současných dvou dávek možnost žádat jen o jednu, takzvanou dávku v hmotné nouzi příspěvek na bydlení. Pro její získání bude třeba doložit jak příjmy, tak i majetkové poměry. Úředníci by tak měli ověřovat, zda rodina nevlastní dražší auto nebo například zahrádku.

„Podle našeho názoru jde návrh proti závazku vlády zlepšovat dostupnost přiměřeného bydlení a navíc k němu nebylo řádné připomínkové řízení. Nová dávka je naprosto nedokonalá a navíc máme obavy, že stát avizovanou částku 1,5 miliardy neušetří, protože bude muset vynaložit mnohem více peněz na následky, které zákon způsobí," uvedl místopředseda Sdružení nájemníků ČR (SON) Jan Vozárik.

Jan VozárikSouhlasíte s názory, že zákon by mohl zvýšit počet bezdomovců?

V současnosti žije u nás v chudobě zhruba desetina obyvatelstva, podle našeho názoru by se tento počet v případě přijetí tohoto zákona mohl zvýšit až na jednu pětinu všech obyvatel.

Podle dat z Českého statistického úřadu už nyní 27 procent českých domácností vnímá náklady na bydlení jako velkou zátěž…

Ano, a navíc dalších téměř 64 procent domácností vnímá náklady na bydlení jako určitou zátěž. I z tohoto důvodu považujeme omezení příspěvku na bydlení za nespravedlivé. Dotkne se zejména důchodců, přitom řada z nich se ocitla v problémech již nyní.

Nesdílíte obavy, že lidé opravdu přestanou platit nájmy, protože na ně nebudou mít?

SON navrhuje ponechat dávku hmotné nouze příspěvek na náklady bydlení ve stavu, v jakém nyní je. Domácností, které se ocitly ve finanční tísni, stále přibývá, na bydlení v porovnání se zbytkem Evropy jsou nuceny vydat daleko větší část příjmů.

Nárok na pomoc by měl mít nově ten, kdo za bydlení dá víc než padesát procent svých příjmů…

Příspěvek na bydlení nyní stát vyplácí rodinám či jednotlivcům, pokud třicet procent (v Praze 35 procent) jejich příjmů nestačí na vládou stanovené náklady na bydlení a pokud mají v bytě trvalý pobyt. Podle našich odhadů může kvůli zpřísněným podmínkám přijít o příspěvek na bydlení až sto tisíc domácností. Teď na něj má nárok ten, kdo za přiměřené bydlení zaplatí třetinu příjmů rodiny. Nově bude podpora jen pro lidi, které nájem stojí polovinu rozpočtu. V porovnání s jinými evropskými zeměmi tak jdeme proti vývoji. V Evropě je průměrná zátěž na výdaje na bydlení mezi 21 a 25 procenty.

Problémy se zaplacením nájmu má podle Českého statistického úřadu zhruba třetina českých domácností. Týká se to většinou seniorů?

Nejen těch. Mezi ohrožené se postupně dostávají i rodiny s malými dětmi. Příspěvkem na bydlení nyní stát vypomáhá zhruba 140 tisícům lidí.

Je Sdružení nájemníků ČR připraveno na to, že zájemců o radu či pomoc by mohlo být více než v minulosti?

Samozřejmě. Poradci ve všech námi provozovaných poradnách v celé České republice jsou již dokonale obeznámeni s danou problematikou a jsou schopni fundovaně poradit i v této oblasti.

Vyvíjíte nějaké aktivity, aby se situace změnila?

Společně s Občanským sdružením majitelů domů jsme na jednání rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny všem zástupcům poslaneckých klubů předali písemně stanovisko a při povoleném vystoupení na rozpočtovém výboru svá stanoviska odůvodnili. Žel, proti námi navrhované změně předlohy zákona se postavili především zástupci TOP 09. Naopak pozměňovací návrhy podporují především ČSSD a KSČM a pokusí se je uplatnit při jednání celé sněmovny.