Společně chtějí vytvářet větší tlak na politiky a úřady.

V Trojanovicích stvrdili společný postup členové sdružení Naše Beskydy, Kořeny, Občané proti spalovně, Orlovák, Občané Karviné proti těžbě pod městem a FrygatoEko.

Přiblížili také společný postup v záležitostech týkajících se zamezení likvidace dalších obydlených území z důvodu těžby uhlí.

„Zaměřujeme se na ochranu lidí, jejich domovů a životního prostoru před devastací působenou důlními společnostmi. Vyjadřujeme tím také jasný odpor proti podpoře, kterou stát těmto společnostem dlouhodobě poskytuje," poukázala zakládající členka sdružení Občané Karviné proti těžbě uhlí pod městem Monika Heisigová.

Přítomni jednání byli také zástupci sdružení Greenpeace a Arnika.

Ta projekt podporují a s největší pravděpodobností se stanou brzy členy této aliance.

„V Arnice se na základě dodaných informací připravují podklady ke schválení, což musí udělat celé plénum. Stejné je to i u Greenpeace. Doposud jsme žádnou dohodu nepodepsali, a nejsme tudíž fakticky členy aliance. Mně osobně se tento projekt líbí, protože společně budeme mít větší šance na prosazení požadavků," vysvětlil zástupce havířovské pobočky Arniky Jan Nezhyba.

Zástupci všech sdružení se shodli na tom, že je potřeba hlavně prosazovat dlouhodobě udržitelný rozvoj regionů postižených těžbou a nepřipustit jejich rozšiřování.

Při své práci se zaměří na čtyři hlavní body.

Konkrétně na společnou legislativní a politickou práci na komunální a celostátní úrovni, společnou medializaci jednotlivých regionálních kauz, vzájemnou solidaritu mezi členy aliance i výměnu zkušeností a zajištění jistoty pro rozvoj regionů.

OKD chce spolupracovat

"Věříme, že se aliance stane partnerem pro odbornou diskuzi. Ať chceme nebo ne, je jasné, že budoucnost moravskoslezského regionu a zaměstnanost desetitisíců lidí je a ještě několik desetiletí bude úzce svázána s těžkým průmyslem. A s ním jsou zase pupeční šňůrou propojeny provozy OKD," informoval mluvčí těžební společnosti OKD Vladislav Sobol.