„Jen pár týdnů před zahájením Dnů NATO dorazila skvělá a současně organizátory dlouho očekávaná zpráva ze Spojených států. Strategické bombardéry budou letos v Mošnově dva – jeden na statickou a druhý na historicky první letovou ukázku ve střední Evropě," oznámil Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000

Letová ukázka B-52 – symbolu studené války – bude podle něj trvat asi patnáct minut a bude se skládat ze vzletu, simulovaného taktického manévru, průletu na nízké rychlosti pro možnost fotografování a přistání s brzdícím padákem.

Dny NATO se uskuteční o víkendu 22. a 23. září. K hlavním tahákům bude kromě dvou letounů B-52 patřit další premiérová ukázka – poprvé lidé nad svými hlavami uvidí tankování za letu. Ukázku předvede americký tankovací letoun KC-135, na který se napojí český pilot s gripenem.

Celkově bude letos na Dnech NATO k vidění zhruba šedesát vojenských letadel a vrtulníků, které stráví ve vzduchu dohromady bezmála tři hodiny. Své zastoupení bude mít na akci dvacet zemí, z nichž nejvíce ukázek předvede Královské letectvo Velké Británie (RAF), do nějž patří i slavná akrobatická skupina Red Arrows, jež má rovněž do Mošnova dorazit.