V kategorii Skokan roku se hodnotí meziroční výsledky celkového množství tříděného sběru využitelných odpadů. Lidé z Karviné se meziročně zlepšili o 24 procent, Havířovští zaznamenali nárůst vytříděného odpadu o 17 procent.

„V Karviné jsme zdvojnásobili počty separačních nádob na sídlištích. Stanoviště sledujeme a tam, kde lidé opravdu třídí, nádoby přidáváme, kde lidé třídí méně, necháváme stávající počty. Rok od roku máme lepší a časově delší možnosti třídění bioodpadu, stavební suť lze zdarma svážet do sběrného dvora a zdarma je rovněž vyklízení bytů po zemřelých. Letos jsme nově zavedli třídění šatstva a obuvi a rovněž přidáváme nádoby na třídění elektroodpadu," konstatovala mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Karviná jako jedno z mála měst nezvyšuje poplatek za svoz odpadu a zůstává na pěti stech korunách. „Jsme rádi, že si lidé zvykají na separaci. Také k tomu přispěly tašky, které společnost EKO-KOM už dvakrát rozdávala po domácnostech a byl o ně obrovský zájem," dodala mluvčí.

Z diplomu za třetí místo v kategorii Skokan roku se radovali v Havířově. Průměrná výtěžnost tříděného odpadu na jednoho obyvatele za rok tam ještě před dvěma lety činila 17,4 kilogramu, v roce 2011 už to bylo bezmála 26 kilogramů a v letošním roce stoupla na 27,12 kilogramu. Celorepublikový průměr je však stále asi o 10 kilogramů vyšší.

„Ve srovnání s celorepublikovými výsledky ve výtěžnosti je zřejmé, že v Havířově máme v dané oblasti značné rezervy. Máme stále co zlepšovat v této oblasti, která rovněž vede k ochraně životního prostředí," řekl vedoucí odboru komunálních služeb havířovského magistrátu Marek Vlachopulos.