Podle předpovědi mělo být už od pondělka nad severní Moravou a Slezskem zataženo s trvalým sněžením. Meteorologové předpokládali, že sněhovou nadílku přivane vítr o rychlosti až 4 metrů za sekundu. Přes den měl foukat severovýchodní, večer jihozápadní. „Upozornění: Během pondělí a noci na úterý napadnout až kolem 15 cm nového sněhu," varovali v předpovědi pro Moravskoslezský kraj.

Právě s vanoucím větrem meteorologové počítali v prognóze dobrých rozptylových podmínek. Příroda se však jejich propočty neřídila. Sněhová nadílka spadla jinde, na Ostravsko a Těšínské Slezsko zbyl jen prach. Z avizovaných 15 centimetrů sněhu napadl ve skutečnosti jen poprašek a z dobrých rozptylových podmínek se vyklubala dusivá smogová inverze.

Místo sněhových vloček totiž už v pondělí začaly region zasypávat neviditelné, ale o to nebezpečnější, mikroskopické částice prachu obsahující těžké a jedovaté prvky usazující se v plících.

Ve večerních a nočních hodinách se okamžité hodnoty prašnosti pohybovaly nad 200 mikrogramy v metru krychlovém vzduchu. V Bohumíně měřicí stanice zaznamenala 270 mikrogramů, v Českém Těšíně 278, v Havířově 250, v Karviné 265 mikrogramů.

V úterý ráno se prašnost mírně snížila, přesto zůstávala nadlimitní. Nad povoleným limitem 50 mikrogramů jsou totiž průměrné čtyřiadvacetihodinové hodnoty. Ta se na některých místech kolem 7. hodiny držela těsně pod 200 mikrogramy, tedy čtyřnásobku limitu.

V průběhu dopoledne se množství prachu v ovzduší opět začalo zvyšovat. Ve Věřňovicích a Bohumíně před polednem okamžité hodnoty překročily 300 mikrogramů a po poledni i v Karviné. 

Smogová situace trvá

Inverze neustoupila ani v noci na středu, kdy bylo prachových částic v ovzduší více než 300 mikrogramů. Také dopoledne se hodnoty prachu na mnoha místech regionu držely nad hranicí 200 mikrogramů. 

Ve čtvrtek sice prašnost stále překračovala čtyřiadvacetihodinový limit, okamžité hodnoty však již byly mnohem nižší a blížily se běžnému normálu v regionu. Ke zrušení smogové situace však může být přikročeno teprve při snížení pod limit a meteorologické vyhlídce na dobré rozptylové podmínky. 

V pátek se okamžité hodnoty prašnosti dostaly na všech stanicích pod 100 mikrogramů a stejně tak pod tento limit klesly i 24hodinové průměry.