„Docela jsem váhal, nebyl jsem si jist, zda tu vůbec jít, jestli mě vezmou," svěřil se muž.

Obavy byly zbytečné, takže se mohl posadit do čekárny a čekat. Jak ale zdůraznil, se samotným protestem souhlasí.

„Lékaři to mají těžké, je to spíše poslání. Když stávkuje autobus, tak prostě nejede. Ale když si člověk zlomí nohu, tak ho ti lékaři vyšetřit musí," dodal muž.

Lidé vesměs o protestu věděli, přesto čekárny nezely prázdnotou. „Slyšela jsem o tom v televizi," prozradila Deníku starší žena.

Vcelku normální režim potvrdili také zdravotníci. „Lidé chodí a samozřejmě je bereme. Je ale pravda, že jich je viditelně méně," řekla jedna ze zdravotních sester, která si nepřála být jmenována.

Na některých odděleních byly také petice za zachování fungujícího zdravotnictví, které mohli lidé podepsat. Lékaři a sestry jim vysvětlovali, k čemu se vztahují.

„Lékaři petice dostali a je na nich samotných, zda si je do těch čekáren dají," vysvětlil předseda Lékařského odborového klubu Marián Pirchala.

Protest probíhal také v havířovské nemocnici. „Mám trochu přehled, jak to v nemocnici chodí a svým podpisem tuto akci podporuji," říká Petr Hromádko, jeden z pacientů havířovské nemocnice, která se v pátek také zapojila do protestní akce.

I když to na první pohled vypadalo, že havířovská nemocnice funguje v normálním režimu, podle předsedy odborového klubu při NsP Havířov Martina Sedláčka bylo v pátek méně pacientů.

„Byly odvolány a omezeny některé plánované výkony, ale každý pacient, který měl nějaký problém, byl ošetřen. Akce není o tom, že bychom měli dělat lidem potíže, my chceme pouze poukázat na to, že za současných podmínek to takhle dál nejde," zdůvodňuje protest Sedláček.

Kdo a jak se do protestu v Havířově zapojil, záleželo na jednotlivých primariátech. Celkově byly zredukovány některé ambulance a oddělení.

Nikdo z lékařů si na pátek neobjednával pacienty a nakonec na dveře pověsil plakát, že kvůli protestu neordinuje.

„Nechceme pacienty naštvat, jen jsme chtěli tímto způsobem přejít na volnější režim," vysvětluje Sedláček.

Dodal, že pokud budou muset nemocnice vyjít s prostředky podle nové vyhlášky, bude takovýchto dnů, kdy zařízení poběží ve volnějším režimu, ročně minimálně deset.