Redakce oslovila místní politiky, osobnosti i lidi z ulice a prakticky každý, ať už chválil, nebo kritizoval, zmínil letošní amnestii.

„Václav Klaus je bezesporu chytrý člověk a reprezentativní typ státníka. Na druhé straně je sebestředný a má i další vlastnosti, které lidi dráždí. No a ta amnestie na závěr mu asi přidělala víc vrásek, než sám čekal," říká výtvarnice Renata Filipová z Petrovic.

Devětačtyřicetiletá Ivana Hudeczková z Karviné dává odcházejícímu prezidentovi pomyslnou trojku. „Něco udělal dobře, něco špatně. Co se mi vůbec nelíbilo, to byla amnestie. Nadává na ni každý a já se nedivím," říká Ivana Hudeczková.

Podle Jiřího Šebesty, předsedy klubu zastupitelů KSČM v Havířově, byla Klausova éra velmi problematickým obdobím, zejména kvůli jeho svéhlavým názorům.

„Tvrdil, že byl prezidentem všech politických stran, ale se všemi nekomunikoval a byl spíš pravicového smýšlení. Od pana Zemana očekávám větší komunikaci s vládou, s Poslaneckou sněmovnou a se Senátem. Což u pana Klause nebylo, za celé své volební období je navštívil pouze několikrát," tvrdí Jiří Šebesta.

„Václav Klaus naši zemi prvně rozkradl a následně se stal jejím prezidentem. Rád ho nemám, nesouhlasím s jeho politikou a jsem rád, že už jde „od válu"," nechal se slyšet třicetiletý Vítězslav Klusáček z Havířova.

Michal Kursa, student politologie z Orlové, o Klausovi tvrdí, že měl vždy všechno velmi dobře spočítané. „Už jen to, že nechal ODS složit vládu, i když ji skládat neměla, protože vítězem voleb byla ČSSD, i když bylo jasné, že ČSSD nedostane tolik hlasů ve sněmovně, aby vládu obhájila. I tohle naznačuje, že ODS měla svého člověka ´nahoře´," myslí si Michal Kursa, který ovšem vyzdvihuje Klausův euroskepticismus.

Podle starosty Bohumína a senátora za ČSSD Petra Víchy se Václav Klaus coby prezident často pohyboval na hraně ústavy. „To by prezident dělat neměl," říká Vícha, který přesto připomíná, že nepodepsal senátorskou žalobu na prezidenta pro velezradu.

Na rozdíl od svého stranického kolegy Radka Sušila, který otevřeně říká, že není příznivcem Václava Klause. „I když si nedělám iluze, že Zeman bude kdovíjak skvělý, očekávám od něj konsensuální politiku," naznačuje lékař a senátor Radek Sušil.

A co lidé očekávají od nového prezidenta? „Byl bych rád, kdyby pomohl zklidnit situaci ve společnosti. Bude zřejmě stejně dobrý státník jako Klaus, ale bylo by fajn, kdyby byl takovým ´sluníčkem´, které asi všichni potřebujeme," tvrdí karvinský zastupitel za ODS Petr Juras.

Pro Ladislava Tulíka z Karviné je Miloš Zeman poněkud nevyzpytatelný člověk. „Trochu mám obavy, aby nepřivedl k moci komunisty," obává se Tulík.

„Vždy jsem tvrdila, že Miloš Zeman je jediný nezkorumpovaný politik u nás. Je sice také trochu namyšlený, ale vkládám do něj naděje a očekávám, že bude dobrým prezidentem," říká Renata Filipová.

Petr Vícha zná Miloše Zemana osobně dlouhé roky ještě coby předsedu ČSSD. „Miloš Zeman jako prezident určitě neudělá ostudu a věřím, že s ním bude větší legrace než s Klausem," dodává Vícha.

Dalibor Klimša z Havířova očekává od nového prezidenta silnější proevropskou politiku. „Ovšem jestli se bude odvíjet tím správným směrem, to ukáže teprve čas," říká zastupitel za ODS v Havířově.