Podle ministerstva je Comenia Script (nespojované psací písmo, které se podobá tiskacímu pozn. red.) jednoduché, moderní a praktické a vyhovuje levákům a dysgrafikům. Ubude prý trápení s kličkami a stres s krasopisem. Ne všichni ředitelé škol a rodiče se ale s názorem ministerstva ztotožňují.

„O zavedení této novoty neuvažujeme. Výuku písma necháváme v rámci stávajícího školského systému, který je podle nás perfektní. Krásné klasické písmo nám vyhovuje," řekl ředitel karvinské ZŠ Dělnická Petr Juras.

Stejně tak v orlovské ZŠ Školní není výuka písma Comenia Script na pořadu dne. „Trváme na psacím písmu. Myslíme si, že by ho děti měly umět," sdělila ředitelka školy Hana Rettová.

Ani v havířovské ZŠ Mládežnická s rozšířenou výukou jazyků není zavádění alternativního písma aktuální.

„Najeli jsme na nové učebnice o logickém uvažování a jiném stylu učení. Pro malé děti je to dost náročné učivo a paní učitelky zatím nejsou přesvědčeny o tom, že by je měly zatěžovat i novým druhem písma. Nejsme úplně proti, ale taky nejsme přesvědčeni o tom, že je to úplně výborná věc, kterou bychom brali všemi deseti," uvedla zástupkyně ředitelky Jindřiška Blažková.

Vedení Základní školy Čs. armády v Bohumíně se k novince staví otevřeně, ale na její zavádění nespěchají. „Zatím vyčkáme, až se to trochu rozšíří, a uvidíme, jaká bude praxe na jiných školách," řekl Deníku ředitel školy Adrian Kuder. Stejně to vidí i vedení havířovských základních škol Gorkého, Na Nábřeží a Moravská.

Ilustrační foto

Podmínkou je souhlas rodičů

Aby se děti učily písmo Comenia Script, musí s touto metodou psaní souhlasit jejich rodiče, kteří musí být rovněž upozorněni na možné problémy při přestupu dítěte na školu, kde se toto písmo neučí. Dále musí školy proškolit učitele v metodě výuky písma a používat určené pomůcky.

„O výuce nového písma uvažujeme už jen z toho důvodu, že některé děti už samy od sebe kombinují psací a tiskací písmo, a pokud je čitelné, tak jim to tolerujeme," říká ředitelka ZŠ Školská v Karviné Iva Hefnerová s tím, že definitivní rozhodnutí padne až po nutném proškolení učitelů.

„Obávám se ale, že bychom mohli narazit na nesouhlas rodičů, podobně jako u slovního hodnocení, kdy někteří trvali na známce, tak jsme k tomu nemohli přistoupit," podotkla ředitelka.

To v havířovské ZŠ Marie Pujmanové, jejíž ředitelka Alena Kubíčková je v úzkém kontaktu se školou v Ústí nad Labem, která toto písmo jako jedna z prvních zavedla, už mínění rodičů zjišťovali.

A výsledek? „Jen pár rodičů uvedlo, že by mělo zájem, takže nové písmo zatím zavádět nebudeme. Přesto půjdou paní učitelky na školení, protože ve školství je velká migrace žáků, a tak je třeba, aby byly v obraze a věděly, jak s žáky, kteří tímto písmem píší, pracovat," uvedla Kubíčková.

To v českotěšínské ZŠ Pod Zvonek, kde by chtěli s výukou písma Comenia Script začít co nejříve po proškolení učitelů, se nesouhlasu rodičů či problémů při přechodu dětí na jinou školu neobávají. Zádrhel, který by mohl nastat, vidí Renáta Wapieniková někde jinde.

„Pracovní sešity jsou údajně dražší než ty klasické. Zatím nemáme spočítané, jak velké náklady by to byly," uzavírá ředitelka ZŠ Pod Zvonek.

ANKETA: Souhlasili byste, aby se vaše dítě ve škole učilo psát písmem Comenia Script?

Markéta Adamczyková, 23 let, Orlová:
Asi bych se nestavěla proti většině, ale raději bych byla pro zachování klasického psacího písma. Nemyslím si, že by nám nějak uškodilo, právě naopak. Psací písmo rozvíjí kreativitu a mnoho dalšího.

Jana Kardašová, 44 let, Orlová:
Ano. Mně se to písmo líbí, já jsem tak sama začala psát, protože jsem levák a při psaní klasickým psacím písmem jsem mívala unavenou ruku, což při tomto písmu nemám, takže jsem určitě pro.

Petra Rujaková, 37 let, Orlová:
Určitě jsem pro písmo Comenia Script. Děti se budou učit jenom jednu abecedu a nemusí se trápit s kličkami a klikyháky, které jsou pro ně složitější i proto, že musí písmenka spojovat.

Zuzana Škarková, 28 let, Karviná:
Ano, budu pro, když nám to škola nabídne. Myslím si, že pro to dítě je to snazší. Nejdůležitější je, aby se naučilo psát a aby ho to bavilo.

Ptala se a fotila: Andrea Vargová

Písmo Comenia Script má od ministerstva školství dveře otevřené, brzdí ho vysoká cena. Konkurence se zlobí

Praha Vypadalo to jako neuvěřitelný příběh z tuzemských luhů a hájů. Výtvarnice Radana Lencová navrhla nové psací písmo Comenia Script (CS). Kantoři si ho chválili, dětem se dobře učilo. Ministerští úředníci ho nechali ověřit v 33 školách a po dvou a půl letech rozhodli, že se osvědčilo. Písmo bylo jako alternativa schváleno pro všechny základní školy a jejich první třídy.

Comenia Script

Nic nebránilo, aby od září ladná písmena bez spojovacích tahů vtrhla do školních lavic. Jenže to by přece jen byla příliš jednoduchá story s happy endem. Radana Lencová má na písmo autorská práva, může tudíž rozhodovat, komu svěří výrobu učebních pomůcek. Rozhodla se pro nakladatelství Svět. To nabízí komplexní balíček pomůcek (praktický manuál, karty s písmeny, abeceda, pexeso) za tisíc korun. Dva díly písanky vyjdou na 150 korun. A to je moc. „Byli jsme jednou z pilotních škol, momentálně si písmo CS vybrala asi třetina prvňáků. Je pravda, že se učí psát rychleji a snáz, nové písmo je určitě komfortnější pro leváky a děti s poruchami psaní. Písanky jsou ale drahé, škola na ně prostředky nemá, rodiče si je pořizují na vlastní náklady," potvrdil Deníku ředitel ZŠ Zákupy Čestmír Kopřiva. Nemyslí si ale, že vyšší cena je přímo úměrná zájmu rodin. Podle něj není také nutné, aby prvňáčci psali a četli ve stejném typu písma. „Děti nemají problém s rozlišením, díky původním slabikářům se učí číst zároveň oba typy psaného slova," soudí ředitel Kopřiva.

Drahé písanky CS trápí ředitelku ZŠ Blansko Simonu Polákovou: „Cena je to pro nás velmi vysoká, ale protože není na trhu alternativa, jsme nuceni ji respektovat." Navíc připomíná, že škola musí vyjít žákům prvních tříd vstříc. Dobrovolnosti se meze nekladou, nicméně vyhlášky mluví jasně. „Podle platných předpisů je škola povinna poskytnout učební materiály žákům prvního ročníku bezplatně, proto nepočítáme se spoluúčastí rodičů. Tato částka bude poměrně vysoká a pro školu to bude představovat značnou zátěž na výdajové straně," konstatuje Simona Poláková.

Zlobí se i konkurence Světa. Šéfredaktorka nakladatelství Septima Jaroslava Boháčová potvrdila, že pokud by existovala možnost zapojit se do výroby nových písanek, zájem by měli. „Každá práce je vítaná a konkurence vždy stlačuje ceny dolů," uvedla. Nakladatelství Alter vydává učebnice pro základní i střední školy. „O užití písma Comenia Script v písankách budeme uvažovat, až bude toto písmo schváleno jako obecně platný model písma, zatím to v plánu nemáme," sdělila jeho šéfredaktorka Lenka Bradáčová. To ale hned tak nebude.

O monopol nejde

„Ministerstvo školství doporučilo písmo CS jako alternativu k běžně psanému písmu," zdůraznil včera Patrik Kubas z jeho tiskového odboru. Odmítl zároveň, že by nakladatelství Svět mělo monopol na výrobu písanek. Podle něj produkty s CS vydávají čtyři nezávislé firmy, z toho dvě nakladatelství. „Písanky Comenia Script se dosud tiskly pouze pro minimální počet škol, především pro ZŠ v pilotním ověřování. Jejich cena tak nemůže být stejná jako u zavedených vydavatelů, kteří tisknou jistě podstatně větší náklady. Vzhledem k zájmu o nové písmo se dá předpokládat, že ceny všech učebních pomůcek CS, které vydáváme, budou podstatně příznivější," uvedl pro Deník Stanislav Doležal z nakladatelství Svět.

Ministerstvo školství je dokonce konkrétnější, podle něj cena půjde dolů o deset až 30 procent. Pro školy je cenná také informace, že písanky si mohou pořídit z balíku neinvestičních výdajů (ONIV), ovšem nikoli z peněz na učebnice, ale z těch určených na učební pomůcky.

Výtvarnice, grafička a autorka písma Comenia Script Radana Lencová pro Deník: V písankách nejde o výměnu jednoho písma za druhé

Grafička Radana LencováAutorce Comenia Scriptu Radaně Lencové nejde o zahlcení škol stohy příruček, ale především o kvalitu zpracování. Ministerstvo školství doporučilo písmo Comenia Script coby alternativu pro prvňáky. Jako jeho autorka máte právo vybrat si nakladatelství, která budou písanky připravovat. Podle jakých kritérií tak činíte?

Písanky s Comenia Scriptem jsem připravila pro pilotní ověřování, tedy ještě dříve, než bylo nové písmo schváleno jako alternativa. Podařilo se to v nakladatelství, které mě v projektu podpořilo a umožnilo mi vše zpracovat podle mých představ. Pro Svět nebylo nic překážkou. Kromě toho, že jsem připravovala didaktickou část s autorským písmem, zpracovávala jsem i grafickou úpravu.

Zavedené nakladatelské domy namítají, že kdyby se tisklo u nich, byly by náklady nižší a také výsledný produkt by byl výrazně lacinější. Proč se nemohou do výroby písanek, slabikářů a dalších pomůcek psaných CS zapojit?

Didaktické materiály s písmem Comenia Script prodávají čtyři nezávislé firmy. Ostatní vydavatelé mají většinou zájem pouze o zakoupení licence na font. Ono však nejde o to, vyměnit v písankách pouze jedno písmo za druhé. V písankách, které jsem připravovala, se ověřovala dva roky i část graficko-didaktická, ve které pracuji mimo jiné s obrázkovým systémem Comenia Pictures a s dalšími prvky, které bych si přála, aby mé písmo provázely.

Konkrétně nakladatelství Fraus tvrdí, že zatímco vámi vybraný nakladatelský dům Svět nabízí dva díly písanky o 68 stranách za 150 korun, oni by to dokázali mnohem laciněji. Jeden díl jejich srovnatelné písanky vyjde na 41 korun, ale celý komplet se skládá ze čtyř dílů, což dělá 164 korun. Jejich klasická třídílná písanka stojí 87 korun. Nebylo by pro rozšíření nové metody psaní výhodnější spolupracovat s podobně velkou firmou?

Nejde mi o masové rozšíření nové metody psaní, ale o kvalitu psaní.

Uvažujete o tom, že připravíte pro děti slabikář psaný vaším písmem?

Ano.