„Málem jsem do té díry zahučel, když jsem po náměstí projížděl. Je to nehoráznost. Něco se tam revitalizuje a někteří to záhy zase zničí," postěžoval si na Facebooku Karviná, město, které žije Denis Dubský.

Několik mříží ještě zůstalo, ostatní nejspíš někdo za pár korun zpeněžil ve sběrně. Případ už řeší policie. „Řešíme to také s pojišťovnou, a již jsou objednány nové rošty," řekla mluvčí města Šárka Swiderová.

Nejde přitom v žádném případě o náhodu, kryty chybí i v jiných částech města. Dřevěný poklop, který dočasně nahrazuje ten kovový, mohli lidé zaregistrovat také za domem kultury, u fontány s tuleněm.

Podle zástupce ředitele Městské policie Karviná Václava Ožany se situace nijak zvlášť nelepší. Průměrně prý lidé nahlásí deset až patnáct ztracených vík měsíčně.

„Tomuto problému věnujeme pozornost. Občas se povede odhalit pachatele na místě, někdy když víko veze do sběrny nebo i přímo ve sběrně," sdělil Václav Ožana.

Daří se to nejen díky běžné pochůzkové činnosti, ale pomáhá i kamerový systém. Ani ten ale není všemocný.

„Strážníci nemohou být všude, důležitá je i spolupráce občanů když někoho vidí, jak krade poklopy, tak by to měli okamžitě oznámit, klidně i anonymně," apeluje Václav Ožana.

Strážníci jsou přitom většinou ti první, kteří situaci řeší. Přes díru dají například paletu nebo před ni dají značku, která upozorňuje na nebezpečí. Není se co divit, následná škoda by mohla být ještě větší.

„Ať už by to byla urvaná náprava na autě nebo ještě hůře, že by tam někdo spadl," upozornil strážník.

Recept zní: víka z pryže

V minulých letech mizela kanálová víka na počkání také v Orlové. Občas se stalo, že téměř každý den zmizelo alespoň jedno. V poslední době je, zdá se, problém vyřešen a kanálová víka zůstávají na svých místech. Důvod?

„Začali jsme používat pryžová, a ta ve sběrně nechtějí," informovala mluvčí Orlové Nataša Cibulková.

Stejným způsobem se snaží řešit palčivý problém také v Havířově. Bohužel ani toto řešení není všemocné.

„Kde to jde, vyměňujeme litinová víka za víka z tvrzené pryže, ta jsou ovšem daleko méně odolná a nemohou například být v místech, kde je silný dopravní provoz. Proto je umisťujeme například na parkovištích, v pěších zónách a podobně," uvedla mluvčí Havířova Eva Wojnarová.

Letos museli doplnit ve městě celkem devět kanálových výpustí v hodnotě asi 40 tisíc korun.

„Pokud se nezačnou například i vykupující ve sběrných surovinách chovat korektně, je boj měst s tímto negativním fenoménem jako boj s větrnými mlýny," dodala mluvčí Havířova.