Podle policistů je nejdůležitější bezesporu prevence nedat vykrádačům příležitost. „Proto doporučujeme nechlubit se širokému okolí odjezdem a tím, na jak dlouho odjíždíme, zejména na sociálních sítích nebo v hospodě u piva. Také je dobré svěřit klíče od domu důvěryhodné osobě, která bude pravidelně vybírat poštovní schránku," říká karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Pokud mimo domov odjíždíme na více dní, dvojnásob se vyplatí mít zavřená všechna okna a dveře, na balkonech a zahradách nenechávat žádné věci, o které si majitelé nepřejí přijít.

Dům se dá ale zabezpečit i elektronicky, avšak kromě klasického alarmu jsou oblíbené a stále více využívané na dobu dovolených časové spínače, které v určitých hodinách dokážou rozsvítit světla, což případné zloděje, obhlížející okolí, odradí.

„Zloději, bohužel, v létě prázdniny nemají. Naopak využívají dlouhodobé a pravidelné nepřítomnosti majitelů bytů a domů. Z policejních statistik vyplývá, že vloupání do bytů a domů se každým rokem zvyšuje. Nejrizikovější jsou samoty, nebo naopak velká města a jejich anonymita. V letních měsících, kdy lidé opouštějí své domovy, zaznamenáváme pravidelně o deset až patnáct procent více hlášení krádeží oproti ročnímu průměru," řekl Deníku mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

Dodal, že je proto důležité mít kvalitní pojištění staveb a domácností, které je další dobrou prevencí před zloději. Karvinská policejní mluvčí také radí pro jistotu si před odjezdem nafotit cenné věci a elektroniku a opsat si výrobní čísla. „V případě, že během vaší nepřítomnosti dojde k vloupání, ihned volejte policii. Pokud se budete pohybovat po bytě, zničíte tím stopy, které mohou policii dovést ke zloději," dodala Viačková.

Bibiána Balicka