Lidé, kteří dávají přednost koupání v okolních přehradách, by si měli obezřetně vybírat. Zatímco v některých se kvalita vody ke koupání zlepšila, na jiných místech je naprosto nevhodná ke koupání a zdraví nebezpečná. Vyplývá to z kontroly, kterou provedli hygienici tento týden. „Pracovníci krajské hygienické stanice začátkem tohoto týdne kontrolovali kvalitu vody v přírodních vodních plochách ke koupání na Frýdecko-Místecku. V minulých týdnech byla voda ke koupaní ještě vyhovující, ale tento týden se situace změnila. Laboratorní analýzy prokázaly výskyt toxických sinic na vodní nádrži Baška. Množství sinic v nádrži představuje zvýšené riziko zejména pro těhotné ženy, malé děti a alergiky," varovala ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Helena Šebáková. Těmto skupinám se doporučuje zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se osprchovat v pitné vodě. Sinice mohou být příčinou řady zdravotních problémů u koupajících se osob. Vedle alergických reakcí, mezi které patří vyrážka, zarudlé oči nebo rýma, může dojít i ke střevním a žaludečním potížím, bolestem hlavy i jaterním problémům. Zaleží na citlivosti člověka, množství vody, které spolkne při koupání, době, kterou strávil ve vodě – a samozřejmě na míře znečištění vody sinicemi.

„Zvlášť nebezpečné jsou sinice pro malé děti, neboť váží méně než dospělí, a proto stejná dávka sinic u nich vyvolá větší potíže," sdělila ředitelka Helena Šebáková. Nezměněná kvalita vody ke koupání stále přetrvává ve vodních nádržích Brušperk a Olešná. Voda v nich je vhodná ke koupání, avšak je se zhoršenými smyslově postiženými vlastnostmi. Naopak vyhovující kvalitu vody ke koupání stále vykazuje Žermanická přehrada.„V rámci kontrolní činnosti hygienické služby byly rovněž provedeny odběry vzorků vody z přírodního koupaliště u rekreačního areálu Krkoška v Kunčicích pod Ondřejníkem. Na základě výsledků laboratorních analýz lze konstatovat, že voda má v současné době vyhovující kvalitu," dodala Helena Šebáková.

Redakce zjišťovala, jestli se lidé zajímají o kvalitu vody v přehradách. „Samozřejmě se o to na internetu zajímám. Je přece dobré vědět, jak to s vodou v dané nádrži před samotným koupáním aktuálně vypadá. Díky tomu jsem se dověděla, že byla vhodná ke koupání i přehrada Olešná. Proto jsme sem před několika dny i s dětmi vyrazili. Voda vypadala dobře. Vůbec nijak nezapáchala. Byla hodně vyhřátá, takže jsme si tam koupání opravdu užili. Neměli jsme strach. Do vedlejšího aquaparku chodí moje starší dcera. Mně vadí, kolik je tam lidí. Navíc se tam platí celkem drahé vstupné," porovnávala šestatřicetiletá Radka Biolková z Frýdku-Místku. Opačného názoru byla Alena Uhrová z Frýdku-Místku. „V životě jsem v přehradě Olešná neplavala. Jsem totiž neplavec. Moje děti tam ale chodily. To je ale už dávno. Podle mě tam kdysi byla čistější voda. Nyní bych ji ke koupání rozhodně nedoporučovala. Je jistější si zaplatit bazén nebo aquapark s čistou vodou. Navíc už hodně lidí má na svých zahradách vlastní bazén, takže i to je vhodná varianta, jak něčím neonemocnět," uzavřela Alena Uhrová.