Radnice musela přistoupit k řadě opatření. Na dnešní odpoledne přichystala diskusi s názvem Bezdomovectví, věc veřejná. Uskuteční se od 16 hodin v aule radnice. „Bezdomovectví je závažný sociální problém, který se nevyhnul ani našemu městu. Ne všichni bezdomovci se však do nepříznivé životní situace dostali vlastní vinou. Připravovaná přednáška a diskuse s občany by měla přinést odpovědi na otázky, jak vzniká bezdomovectví, proč tito lidé nepracují, jestli jsou nebezpeční, zda jim máme pomáhat, a na další,“ řekl místostarosta Nového Jičína a ředitel zdejší Charity Marcel Brož.

Strašidla v sobotu večer okupovala hrad Hukvaldy.
Strašidla okupovala hrad Hukvaldy

Na téma bezdomovectví přijede hovořit odborník na danou problematiku a možnosti jejího řešení Jakub Marek, vedoucí katedry obecné antropologie Univerzity Karlovy. Na dotazy bude odpovídat také terénní sociální pracovník Charity Marek Procházka. „V letních měsících, kdy lidé bez přístřeší mezi většími městy migrují a díky pěknému počasí přebývají venku, musela radnice v Novém Jičíně řešit zvýšené množství stížností na chování bezdomovců, a také reagovat na projevy jejich způsobu života,“ připomíná mluvčí města Marie Machková s tím, že strážníci častěji kontrolovali městské lokality, pracovníci technických služeb opakovaně odklízeli odpadky, které po bezdomovcích zůstávaly. „A terénní pracovník Charity se snažil občany žijící na ulici motivovat k změně životního stylu, nebo aby se uchýlili do azylového domu,“ poznamenala.

DÁRKOVÝ POUKAZ ZETKO

Novojičínská Charita přišla také s novinkou v podobě dárkového poukazu pro bezdomovce. Každý, kdo chce lidem na ulici pomoci, může jim prostřednictvím kupónu nazvaném „zetko“ věnovat přespání v noclehárně, jehož součástí je i polévka, teplý nápoj a sprcha. Jeho cena je 50 korun a lze zakoupit v sídle Charity na ulici Dolní brána 57 a následně ho věnovat člověku bez střechy nad hlavou.

Kouření. Ilustrační snímek.
Až 85 procent kuřáků v kraji chce s cigaretami „seknout“

„Lidé bez domova pomoc potřebují. A poukázky jsou zárukou, že lidská solidarita nebude zneužita, a že darované finanční prostředky skutečně poslouží správnému účelu. Kromě postele s čistým povlečením dostane klient noclehárny pyžamo, mýdlo a ručník, polévku a teplý nápoj. Zetko lze u nás koupit sedm dní v týdnu od 7:00 do 20:00 hodin,“ řekl ředitel novojičínské Charity. Noclehárna byla v Novém Jičína otevřena 1. ledna 2014. Působí v budově města a provozuje ji Charita Nový Jičín. Je v ní 18 postelí pro muže a jeden pokoj se třemi lůžky pro ženy. Otevřena bývá každý den od 18.30 do 6.30 hodin.

Eliška na fotce z konce letošního června, kdy dostala sledovací "kroužek".
Eliška si na dálky ještě netroufá

NOCLEHÁRNA

„V současné době již kapacita zařízení nestačí. Pokud uhodí velké mrazy, umožňujeme přespání i takzvaně na židličce v denním centru, které při běžném režimu slouží k tomu, aby si zde lidé mohli uvařit jídlo, které si sami přinesou, aby si mohli vyprat, vzít čisté oblečení, umýt se. Denní centrum bývá otevřeno v pracovních dnech od 10:00 do 15:00 hodin,“ dodal Brož.

Peníze na dárkový poukaz „zetko“ je možné poslat také elektronicky na účet Charity a sociální pracovník ji předá potřebným. Podrobnější informace jsou k dispozici na: www.charitanj.cz.

Nocleženka. Ilustrační foto.
Zahřát si svého bezdomovce může každý, možností je několik