Tito lyžařští nadšenci nemohli tušit, jaké počasí je čeká nahoře, až budou vystupovat na Ovčárně o 450 metrů výše. Měli před sebou jen pár minut jízdy, takže nemohli dál odkládat zásadní rozhodnutí: namazat na běžky modrý nebo fialový stoupací vosk?

Oba vosky se hodí na čerstvě napadaný sníh. Přizpůsobivý modrý zvládá široké teplotní rozpětí pod nulou. Fialový zajišťuje dobrý odraz při stoupání jen lehce nad nulou a lehce pod nulou. „Je to jasný, mažem fialovej,“ shodli se běžkaři, když z okénka autobusu zahlédli chumelenici vlhkého sněhu, zataženou oblohu a šedivou mlhu.

Rekonstrukce barokních varhan na zámku v Hošťálkovech trvala pět let. Jejich hlas poprvé uslyšíme 4. prosince 2021.
Tato generace poprvé v životě uslyší zvuk zámeckých varhan z Hošťálkov

Pro běžkaře byly podmínky na vrcholech Jeseníků spíš výzva chlapsky se porvat s extrémy počasí, než příležitost radostně si užívat ladovskou zimu už na začátku prosince. Počasí, že by psa nevyhnal, ale na druhou stranu víc než dvaceticentimetrová podkladová vrstva sněnu zhutněná rolbami a obstojná stopa z Ovčárny přes Švýcárnu až k Vřesové studánce. Navíc vzorně odhrnutá parkoviště bez aut a známé horské středisko téměř liduprázdné.

Kříž instalovaný na vrcholu hory Vozka v Jeseníkách, snímek z 25. října 2021
Kříž na vrcholu Vozky nevydržel. Postaví ho jinde v Jeseníkách

Zatímco v okolí Pradědu ve čtvrtek 2. prosince slušně přisněžilo, v nižších polohách Jeseníků přišla obleva a déšť likvidoval poslední zbytky sněhu. Předpověď počasí pro následující dny je na vrcholech Jeseníků je docela příznivá. Občas mírné sněžení, ochlazení, teploty pod nulou a zejména v sobotu slušná šance užít si slunce, modrou oblohu a běžky současně.