V Budišově nad Budišovkou v současné době nezahálí. Pustili se tady totiž do realizace hned tří velkých investic. Jednou z nich je stavba zbrusu nové rozhledny s názvem Kopřivná.

„Již jsou hotové základy a byly zahájeny práce související se stavbou ocelové konstrukce. Dodavatelem je opavská firma Femont, která vyrábí samotné díly. Probíhá předmontáž a po nástřiku se uskuteční samotná montáž na místě,“ přibližuje starosta Budišova nad Budišovkou Patrik Schramm.

Rozhledna

Rozhledna bude vysoká devětadvacet metrů. Vyhlídková plošina se bude nacházet ve výšce čtyřiadvaceti metrů, prosklená podlaha pak v jednadvaceti metrech. Střecha bude vyrobena z plexiskla.

Vizualizace rozhledny Kopřivná.Zdroj: Deník / VLP Externista

„Rozhledna je ocelová. Jsme v Krajině břidlice, barva tedy bude tmavě šedá. Součástí rozhledny jsou i dva přístřešky. Na betonovém základě bude položena velkoformátová břidlicová dlažba. Rozhledna je umístěna na vrcholu kopce Kopřivná 641 metrů nad mořem, severovýchodně od Budišova, asi dva kilometry od sportovní haly. Por vrchol rozhledny vede cyklotrasa 6146 a evropská dálková trasa E3,“ upřesňuje čelní představitel Budišova.

Samotná ocelová konstrukce má být hotova do konce října tak, aby se ještě před nástupem zimy stihla položit dlažba a provést základní terénní úpravy.

Rozhledna ve Stěbořicích. Ilustrační foto.
PODÍVEJTE SE: Tyto rozhledny a vyhlídky spojí přeshraniční stezka

„Náklady na výstavbu činí 11 milionů korun. V rámci většího projektu Silesianka – stezka rozhleden a vyhlídkových míst v Euroregionu Silesia, který spojuje více partnerů, jsme získali dotaci 344 tisíc Euro,“ vysvětluje.

Škola bude mít větší kapacitu

Další práce probíhají na jediné mateřské škole ve městě v ulici ČSA. „Dojde k navýšení kapacity o dvacet dětí, kdy přistavujeme jedno dvoupatrové křídlo, kde budou učebny, kabinety a sociální zařízení včetně výtahu pro bezbariérový přístup. Náklady na stavební práce jsou 20,5 milionu, které se vlivem víceprací navyšují. Budova školky je přes sto let stará a s tím jsou spojeny problémy, s nimiž projekt nepočítal. Vybavení školky nás vyjde na asi jeden milion korun. Termín dokončení se bude prodlužovat z konce roku na jaro roku příštího. Vzhledem ke covidu měla realizační firma, které je dceřinnou společností polské firmy, problémy s pracovníky. Výše dotace z IROPU činí 20 milionů korun při devadesátiprocentní spoluúčasti,“ říká Patrik Schramm.

Nová budova pro SVČ i školu

A do třetice je potřeba zmínit také Centrum volnočasových aktivit, které vznikne kompletní rekonstrukcí chátrajícího „Domečku“ při budišovském Středisku volného času.

Nová lávka přes Budišovku.
Parta nadšenců postavila lávku přes Budišovku, pomohli turisté z Beskyd

„Přistavujeme celé patro, budova bude opět bezbariérová, užitná plocha v obou patrech bude 170 metrů čtverečních. V přízemí vyroste klubovna, kanceláře, sklad a toalety, v patře pak větší sál, kuchyňka a sociální zařízení. Budovu má na starosti SVČ, které je bude využívat na volnočasové aktivity, k dispozici ji bude mít i škola. Celkové náklady činí 5,5 milionu, přičemž z krajského rozpočtu jsme obdrželi dotaci pro znevýhodněné oblasti Osoblažska a Vítkovska ve výši 3 milionů korun,“ uvedl starosta a dodává: „Na začátku roku jsme byli rádi, že nám tolik akcí vyšlo. Ale netušili jsme, že přijde koronakrize a velký výpadek v městském rozpočtu. Na financování rozhledny a školky máme schváleny překlenovací úvěry, to bychom z běžného rozpočtu hradit nezvládli. Na dofinancování vlastních podílů použijeme vlastní zdroje nebo schválený investiční úvěrový rámec, záležet bude na daňových příjmech.“

Na příští rok se pak v Budišově nad Budišovkou plánuje soutěžení dalších akcí, například zateplení bytových domů a základní školy, výstavba workoutového hřiště nebo revitalizace zeleně.