Na své si zde přišli děti i dospělí, organizátoři pro ně opět připravili několik stanovišť a tvořivých dílen. Mohli si například vyrobit bylinkovou koupelovou sůl, lapač snů, do květináče si zasadili bylinku, jakou chtěli a nechyběla ani poznávačka bylin nebo hra se slovy. Rušno bylo také přímo v altánku na Ptačím vrchu, kde se konaly různé přednášky, vedle Obecního domu pak vznikla relax zóna.

Řeka Odra v období sucha. Ilustrační foto.
Sucho, povodně i rekreace. Ve Stěbořicích má vyrůst nová nádrž

Neodmyslitelnou součástí festivalu je také jarmark, kterého se většinou zúčastnili prodejci z Opavska a Moravskoslezského kraje. I letos zde proto vyrostla řada stánků, ve kterých jste si mohli zakoupit zboží zaměřené jak jinak než na byliny. Nechyběly čerstvé ani sušené bylinky, čaje, směsi, éterické oleje, bylinné směsi nebo masti.

Návštěvníci ochutnali bylinné limonády, pivo nebo třeba i burgery. „Mně osobně se nejvíce líbil samotný trh, nabídka byla velmi široká. Domů jsem si koupila oregano a bazalku, které si pak přesadím. Zajímavá byla i poznávačka bylin, některé jsou samozřejmě známé, ale přiznám se, že pár jsem jich viděla úplně poprvé,“ sdělila jedna z návštěvnic festivalu.

Alois Grussmann - generální manažer
Přestup roku? Šéf SFC Opava Grussman se možná stane ředitelem v Baníku Ostrava

Prodejců byly na jarmarku dvě desítky. Musela se však dodržovat hygienická „proticovidová“ opatření, stánky byly od sebe více vzdáleny, připravena byla dezinfekce. „Jedním ze záměrů festivalu je propojení lidí z různých prostředí a „komunit“. Protože byliny jsou dostupné všude a pro všechny,“ uvedla hlavní organizátorka festivalu Renáta Jahodová.