Vše řídil jedenapadesátiletý muž z Prahy, který od zájemců inkasoval stovky tisíc korun. Tvrdil, že je vysoce postavený příslušník GIBS z pražské centrály. Jeho dva společníci z Ostravy a Karviné se vydávali za policisty z ostravské cizinecké policie. Jeden z nich před zhruba deseti roky v řadách policie skutečně pracoval.

Budova krajského soudu v Ostravě.
Šéfa Vlasteneckých novin trestali za házení sklenic. K soudu v Ostravě nepřišel

V případu figuruje i přítelkyně hlavního organizátora, která působí na Ředitelství služby cizinecké policie v Praze jako policistka. „Pro větší důvěryhodnost se několika osobních schůzek s cizinci účastnila,“ sdělila tisková mluvčí GIBS Ivana Nguyenová s tím, že muž ji představil jako svou manželku.

„Prokazoval se průkazem veterána policie, který vydával za služební průkaz generální inspekce nebo policie a dále pistolí, kterou prezentoval jako služební,“ doplnila Nguyenová.

Razie a domovní prohlídky

GIBS během razie provedla několik domovních prohlídek, mimo jiné i v Ostravě. „V rámci domovních prohlídek byla zajištěna pistole, průkaz veterána policie, formuláře k zajištění pobytu a přes osm set tisíc korun,“ uvedla mluvčí GIBS.

Šéf gangu skončil ve vazbě. Stejně jako dva muži z Karviné a Ostravy čelí obvinění z podvodu. Hrozí jim až osm let vězení.

Soud muže poslal do vězení na osm let.
Nejstarší vrah v republice je z Krnova. Ubodal manželku a uřezal jí hlavu

„Proti policistce je zahájeno trestní stíhání z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a v případě prokázání viny jí hrozí až pětiletý trest odnětí svobody a zákaz činnosti,“ řekla Nguyenová.

K podvodům docházelo od února 2019 do října 2020. Muž z Prahy převzal od cizinců nejméně 400 tisíc korun. Celková částka bude ale zřejmě vyšší. „V současné chvíli naši inspektoři ustanovují další poškozené, je tedy pravděpodobné, že se způsobená škoda ještě navýší,“ uzavřela Nguyenová.