„Jedná se o investiční akci zhruba za 7 milionů korun, přičemž 5,5 milionu spolknou stavební práce, zbylá částka poputuje do vybavení,“ nastínil starosta Hrádku Robert Borski s tím, že cílem je, aby vše bylo hotovo do konce školního roku, v červnu příštího roku.

„Tato rekonstrukce je pro nás důležitou věcí, proto jsme požádali i o dotaci – ovšem i když nebudeme úspěšní, jsme připraveni projekt rozjet v úsporné variantě za obecní peníze. Objekt bude sloužit dětem v rámci výuky přírodovědných předmětů a dílen,“ upřesnil starosta.

K samotnému centru se váže i zahrada a zde mají Hrádečtí také plán – a chtějí využít dotaci v rámci soutěže Vesnice roku.

„Plánujeme ve dvoře centra volného času vybudovat hřiště, které by sloužilo nejen pro potřeby české školy, zejména školní družiny, ale v odpoledních hodinách či o víkendech i pro potřeby samotného centra, tedy široké veřejnosti,“ řekl Borski, ale zároveň dodal, že ohledně hřiště ještě nejsou úplně rozhodnutí.

Ilustrační foto.
Vraky aut hyzdí ulice, odtah ale má pravidla

„Některým lidem se umístění hřiště v této lokalitě moc nelíbí, mají obavu o poničení zahrady. Tuhle věc ještě s lidmi prodiskutujeme, ať se shodneme, v které části pozemku hřiště vznikne. Nebude nijak velké. Prostorná zahrada, které říkáme „Oáza klidu“, nebude narušena,“ vysvětlil starosta.

Hřiště pro děti české školy je problémem – v sousedství pro něj není místo, navíc se u školy bude stavět sportovní hala.

„Musíme to vyřešit,“ zdůraznil Borski. Ovšem to zdaleka není vše, co se týče zvelebení areálu centru.

„Součásti areálu je i krásná kamenná budova bývalých chlévů z roku 1905, do které chceme po nezbytné rekonstrukci přestěhovat muzeum, které nyní sídlí v historické budově hasičské zbrojnice. Muzeum pak bude na lepším místě a bude rovněž prostornější. Součástí budou i ukázky řemesel a podobně, pracovnice centra bude dělat i v muzeu průvodcovské služby,“ vysvětlil Borski.

Bývalá hasičárna se pak stane místem, kde bude garážovat obecní technika.

Ilustrační foto.
Na okraji Třince je kvůli opravě silnice uzavírka
Ilustrační foto
Policisté hledá svědky dopravní nehody