Teploty by se měly podle výhledu v období do 16. února pohybovat převážně v rozmezí dlouhodobého průměru. "Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly pohybovat kolem minus tří stupňů Celsia, týdenní průměry nejvyšších denních teplot kolem plus tří stupňů Celsia," uvedli meteorologové.

V ohrožení je zatím i populární klání Polánka Cup v Hartvíkově.
Běžkařům chybí sníh. Trasy se zatím jen smutně zelenají

Příští týden má být podle ČHMÚ srážkově podprůměrný, v dalších třech týdnech by se množství deště a sněhu mělo postupně dostat do dlouhodobého průměru. "Srážkově očekáváme období (příštích čtyř týdnů) jako celek podprůměrné až průměrné," píše se ve výhledu.

Průměrný úhrn srážek v Česku pro období od 20. ledna do 16. února je 35 milimetrů. Zatím nejvíc podle záznamů vedených od roku 1951 napršelo a nasněžilo v roce 1977, kdy meteorologové naměřili 63 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo v roce 1954 s úhrnem deset milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro následující čtyři týdny je minus 1,1 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v roce 2002 s průměrem rovných pět stupňů, zatím nejnižší průměr minus 10,5 stupně Celsia zaznamenali meteorologové v roce 1956.

Ski areál Vaňkův kopec v Horní Lhotě nedaleko Ostravy byl 16. ledna 2020 v provozu.
Skončí teplé počasí? Skiareály v Česku se snaží udržet provoz a vyhlížejí sníh

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.