Veškeré články zabývající se výbuchem metanu na šachtě ČSM-Sever čtěte ZDE.

„Iniciace metanovzdušné směsi je v podzemí mnohem horší, nežli důlní otřesy. Explozi doprovází tlaková vlna, plameny i horko, vyhoří veškerý kyslík, prostředí se stane nedýchatelným. U otřesů se vesměs zvedne počva, spodek důlního díla, a dochází k jeho deformacím,“ popisoval Tošenovský, který se dal k báňským záchranářům před osmadvaceti lety.

Pohřeb majora Jiřího Modra, podle rodiny oběti invaze.
Skočil pod kola okupantům, teď má dostat pamětní desku

Dekorace pro tři báňské záchranáře pro jedinou příležitost.Zdroj: Deník / Radek LukszaVýjezd ze čtvrtka 20. prosince 2018 označil za svůj nejtěžší. „Byl jsem velitelem důlní základny, čili místa v bezpečné, nezasažené oblasti, odkud vyrážely pětičlenné záchranářské čety do zásahu,“ líčil pracovník Hlavní báňské záchranné stanice (HBZS) Ostrava. Už cestou z Radvanic do Stonavy díky zprávám z dispečinku moc dobře věděli, kam tentokrát míří a proč.

Výbuch tehdy připravil o život třináct horníků, většina obětí zůstala na místě neštěstí až do jara. „Chlapi vynesli jednoho popáleného a z úvodní chodby pod rubáním vyváděli horníky k ošetření a k jámě pro výjezd na povrch,“ pokračoval Tošenovský. Na základně podle něj bylo v jednu chvíli deset čet, tedy až padesát záchranářů. Ti se sjížděli z okolních dolů a pak i Polska.

„Stalo se to během týdenní hotovosti HBZS, která trvá od pátku do pátku. Byl čtvrtek večer, když jsme dorazili na místo, a vrátili se až v noci. Abychom se převybavili a byli k dispozici pro další výjezd,“ upřesnil Tošenovský.

Ilustrační foto.
Nový mýtný systém: zatím vše v pořádku, problémy mohou nastat v pondělí

Čestná záchranářská dýka v ruce Svatomíra Tošenovského.Zdroj: Deník / Radek LukszaTen už v roce 2015 od Českého báňského úřadu (ČBÚ) obdržel za zásluhy Zlatý záchranářský kříž, nejvyšší udělované resortní vyznamenání.

Za výkony a odvahu vloni v prosinci na ČSM-Sever Tošenovský a kolegové Hübner i Honzek od ČBÚ a HBZS převzali Čestné dýky a Pamětní listy.

„Stalo se něco mimořádného, proto to mimořádné ocenění. Jen pro tuto příležitost. Za událost, jaká se, doufejme, už nikdy a nikde nebude opakovat,“ komentoval vyznamenání Martin Štemberka z pozice předsedy ČBÚ.

Ten také v pamětní síni báňských záchranných sborů na Landeku bronzovými, stříbrnými či zlatými Záchranářskými záslužnými kříži dekoroval včera dalších čtyřicet chlapů a jednoho in memoriam za jejich nebezpečnou práci v podzemí a zásluhy při rozvoji této profese. Mnoho z nich ČBÚ a HBZS vyznamenaly právě i za akce související s neštěstím na ČSM-Sever.

Vánoční nákupy v obchodní centru v Polsku. Ilustrační foto
Nákup v Polsku? Na polovic vyjdou vepřové i kondomy