Stavba chaty na Velkém Javorníku v podobě, jak ji znají současní turisté sahá do roku 1934, kdy se členové Pohorské jednoty Radhošť, slavící tenkrát padesátileté jubileum činnosti, rozhodli pro vybudování další útulny. V kronice Frenštátu pod Radhoštěm je možné se dočíst, že 27. září 1934 přispěla Pohorské jednotě Radhošť (PRJ) na stavbu útulny na Javorníku obec Frenštát pod Radhoštěm, a to částkou jeden tisíc korun.

„Dne 4. srpna 1935 otevřena byla slavnostně na vrcholu Velkého Javorníku (919 m) nová útulna, čímž se uskutečnil sen zakladatelů naší Pohorské jednoty Radhošť. Jednoduchá ale účelná stavba má kromě prostorné jídelny v podkroví 3 krásné noclehárny s vyhlídkou, zvláště na stranu západní ke Štramberku.

Podívejte se na fotogalerii z recesistické akce Pyjamo tour de Javorník 2007

Otevření chaty zúčastnilo se asi 1000 osob. Slavnost po zazpívání mužského sboru „Ó hory“, který dirigoval Ludvík Klečka, zahájil Dr. Božetěch Parma. Poté byly v programu projevy odborů PJR i KČST, Děl. Turisty a Beskidenvereinu. Promluvili také starosta Trojanovic, zástupce lesního úřadu a pozdrav přinesla delegace studentského tábora z Padolí,“ přibližuje událost zápis v kronice. Náklad na útulnu činil 118 755,80 korun.

Architektonický návrh, jak by areál Hückelových vil mohl vypadat. Foto: archiv města Nový Jičín
Hückelovy vily v Novém Jičíně online. Ukáží i místa, kam se návštěvník nedostane

Chata na Velkém Javorníku byla poslední stavbou PJR. Nahradila předchozí útulnu vybudovanou v roce 1897 olomouckým arcibiskupstvím, která v roce 1915 vyhořela, patrně přičiněním žháře. Současní členové Pohorské jednoty Radhošť si výročí určitě připomenou, ale jak pro Deník uvedl předseda PJR Dan Jalůvka, nebude to dříve, než v září.

„Jednak jsou teď v letních měsících dovolené a dalším důvodem je koronavirus a opatření spojená s ním. Chata je zavřená, otevřeno je pouze výdejní okýnko. Vše se proto časově posouvá, museli jsme některé termíny akcí zrušit,“ nastínil Dan jalůvka a dodal, že zatím zůstávají termínově v platnosti Závod horských kol na Velký Javorník 12. září a Noční přechod Lysé hory - Velký Javorník dne 26. září. „V plánu to bylo, ale museli jsme to posunout. Probíhají ale údržba a opravy chaty. V současné době se dělá kompletní rekonstrukce elektrických rozvodů, obkládaly se stěny v prvním patře a chystáme také výměnu oken ve štítové stěně,“ dodal Dan Jalůvka.

Ilustrační foto.
Dětský tábor na Novojičnsku: Zvracení, průjmy, kolapsy a děti v nemocnicích