Ode dneška začíná platit zákaz návštěv ve frýdecko-místecké nemocnici. „Výjimkou jsou oddělení následné péče a dlouhodobé následné péče, kde jsou návštěvy možné po předchozí domluvě s primářkou oddělení v omezeném počtu maximálně dvě osoby za den,“ upřesnila mluvčí nemocnice Jolana Filipová.

Už v sobotu vyhlásila plošný zákaz návštěv také Nemocnice Podlesí v Třinci. Ta byla první z lůžkových zdravotnických zařízení skupiny Agel v kraji, která k tomuto preventivnímu kroku přistoupila.

Z preventivních důvodů byl vyhlášen zákaz návštěv také v pobytových zařízeních sociálních služeb města Třince, konkrétně v Domově Sosna a Domově Nýdek, a to až do odvolání. Nařízení platí také pro Integrovaný sociální ústav v Komorní Lhotce a Oázu pokoje ve Frýdku-Místku, kterou provozuje Charita Frýdek-Místek.

Relativní nemocnost akutně respiračních onemocnění (ARI) činila minulý týden v pátek v Moravskoslezském kraji 1 757 onemocnění na 100 000 obyvatel, což je vzestup o 11,1 procenta oproti předchozímu kalendářnímu týdnu. „Výrazný vzestup ARI zaznamenáváme u osob starších 60 let věku, který stoupl o 37,2 procenta, avšak nejvyšší nemocnost nadále přetrvává u dětí předškolního věku a u dětí od 6 do 14 let věku, kdy nemocnost dosahuje téměř 6 tisíc případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost vykazuje okres Opava, Ostrava a zejména okres Frýdek-Místek, kde nemocnost na ARI stoupla o 68,3 procenta,“ uvedli minulý týden v pátek krajští hygienici. Mezi hlavní příznaky chřipkového onemocnění patří náhle vzniklá schvácenost, horečka až 39 stupňů Celsia, suchý dráždivý kašel, bolesti kloubů a podobně. Chřipka je nebezpečná zejména pro seniory a imunitně oslabené osoby. 

Příjezd po dálnici D48 směrem do Frýdku-Místku. Lidé, kteří žijí poblíž kostela v Lysůvkách (na fotce na kopci) si nové protihlukové stěny chválí, jinde se hluk z dálnice valí dál.
Obyvatele u vytížených silnic chrání protihlukové stěny