Vyhlášená ostravská restaurace Gókaná si zakládá na tom, že její kuchaři létají sbírat zkušenosti do „země vycházejícího slunce“. „Bez služebních zahraničních cest se dnes nemůže žádný kuchař zlepšit,“ říká majitel podniku Tomáš Polák (na snímku níže).

Majitel restaurace Gókaná Tomáš Polák.

O sushi dokáže Tomáš Polák zasvěceně mluvit dlouhé hodiny. A za sedm let provozu svého podniku má dokonalý přehled o milovnících japonské kuchyně z Moravskoslezského kraje. K jeho štamgastům patří nejen známí hokejisté Vítkovic, Třince, fotbalisté Baníku, umělci, politici nebo významní podnikatelé.

„Ale chodí k nám i běžní hosté, kteří chtějí naše sushi prostě jen zkusit,“ říká Tomáš Polák, jehož podnik opět nechyběl už v desátém ročníku Grand Restaurant Festivalu. V něm se lidé mohli v 91 top restauracích v Česku zúčastnit unikátních degustací podle výběru známého kuchaře Pavla Maurera. „Letos se nese ročník ve stylu ,Chuť da Vinci´ a myslím, že se to opět nejen u nás, ale také v jiných restauracích v zemi povedlo. Ohlasy máme pozitivní,“ říká Polák.

GÓKANÁ SI ZAKLÁDÁ NA KVALITĚ SUROVIN

Gastronomický boom v Česku podle něj pokračuje, ale i on tvrdí, že se blíží doba, kdy se situace na trhu zklidní a přežijí jen opravdu dobré a smysluplně fungující koncepty.

„Je to ostatně vidět i na sushi restauracích, kterých i na Ostravsku vzniklo v posledních letech sice opravdu hodně, ale podstatná část po pár měsících zavřela.“

Těší ho, že všeobecný přehled o gastronomii jde u nás stále nahoru. „Pomohly tomu samozřejmě televizní pořady o jídle, které jsou velmi oblíbené. Taky prakticky každý časopis má vždy minimálně jednu stránku věnovanou jídlu. Tento trend se mi líbí. Čechy už dnes nezajímá jen počet knedlíků na talíři a velikost porce, ale hlavně kvalita surovin, ze kterých se jídlo vaří. A to je dobře.“

Proto nikoho nepřekvapí, že svůj koncept založil na dovozu opravdu kvalitních surovin, které jsou pro něj naprostá priorita. „Jsme navázáni na největší rybí trh na světě, jenž se po pětaosmdesáti letech přestěhoval koncem loňského roku z Tsukiji do Toyosu,“ popisuje šestatřicetiletý Tomáš Polák.

Když před sedmi lety otevíral ve Stodolní ulici první ostravskou sushi restauraci (tedy mimo asijské fastfoody s napůl instantními pokrmy), moc lidí mu nevěřilo. Mladičký kuchař s vysokoškolským gastronomickým vzděláním si z toho ale hlavu nedělal a šel tvrdě za svým snem. „V okolí si klepali na čelo. I známí mi říkali, že vydržím tak tři měsíce… Mám radost, že se mýlili,“ uvádí Tomáš Polák v restauraci Gókaná, která se loni přemístila do ostravské Zámecké ulice.