Na počet obyvatel jich nejvíce pocházelo z Bohuslavic na Hlučínsku; žije zde 1600 lidí, křížovky posílalo 41. Vyhlášení proběhlo v domově seniorů Slunečnice v Porubě, kde byli vylosováni i výherci hlavních cen zájezdů do vánoční Vídně (Hana Jiroušková z Bruntálu, Anna Šebestová z Havířova, Jaromír Kuča a Jaroslava Chmelková z Orlové a Jaromíra Pěronkevičová z Ostravy).

„Křížovkářská liga se neobešla bez řady pomocníků, včetně lidí z redakce Deníku. Ti se podíleli na registraci účastníků a realizaci soutěže," děkoval koordinátor projektu Ivan Sekanina.

Křížovkářka: Luštím i proto, aby nezakrněly mozkové buňky

Zprávy nečte Helena Čiklová v novinách, nýbrž on-line, a své oblíbené sudoku si také raději vyplní na webu. Ale u luštění křížovek nedá dopustit na ty klasické, tištěné v papírové podobě! Takové, jaké dostala v Křížovkářské lize, které se zúčastnila s 239 dalšími obyvateli Ostravy.

„Zapojila jsem se do ní s kolegy se Sdružení seniorů OSŽ Ostrava hlavní nádraží, tedy penzionovanými ajznboňáky. Ke křížovkám jsem zlákala dvacet členů a říkám si, jestli jsem jich neměla oslovit ještě více," prohlásila Čiklová, bývalá výpravčí a mistrová odborné praxe železničářských učňů.

Ji ke křížovkám přivedl manžel Jiří před více než dvaceti lety. „Ten luští v jednom kuse. Byť nyní má v oblibě více sudoku. Já vyplňuji křížovky v ženských magazínech i železničářských časopisech. Už jsem vyhrála v křížovkářské soutěži fotoaparát," upřesnila s tím, že děti ji následovaly jen napůl.

„Ze čtyř dětí sice nikdo neluští, ale zato všichni pracují na dráze…" vysvětlovala penzistka. Mladí včetně jejích vnuků vysokoškoláků podle ní ke křížovkám vztah všeobecně ztrácí. „Pokud ho vůbec našli. Ale tento koníček lidské hlavě prospívá, trénuje se paměť a zvyšuje slovní zásoba i přehled. Švagr, ten nikdy nic nečetl, natož luštil, jen kamarádi a hospoda, a dnes má Alzheimerovu chorobu," nechala se slyšet Čiklová.

Ta podle svých slov považuje křížovky za zvlášť vhodné právě pro seniory.

„Aby nám starším nezakrněly buňky. Luštím, kde se dá. V čekárně na nádraží, ve vlaku i doma třeba v oné místnosti," tvrdila. V krajské Křížovkářské lize si s vysloužilými železničáři rozdávali soutěžní křížovky vždy na měsíc dopředu. „Týdenní várku jsem si pak stihla vyluštit i za jeden den. Kdo to zná, tomu to nedělá moc problémů," dodala. Jen současný trend většího počtu anglických výrazů v křížovkách Čiklové i dalším účastníkům ligy působil potíže. Anglicky nemluví…