Je pět minut před 7. hodinou. Ranní autobus, který vyjíždí ze zastávky v Palackého ulici v Novém Jičíně, je prázdný. Jeden z řidičů říká, že neměli žádnou rezervaci. „Ten další bude lepší, mají s ním jet nějací starostové,“ dodává.

V 7 hodin na autobusovém nádraží v Novém Jičíně je situace podobná jako na předešlé zastávce - autobus, jenž má konečnou stanici na Pustevnách, odjíždí prázdný.

Pavel Cupák ve svém ateliéru ART Duckart pokračuje v práci na soše Valacha, 30. dubna 2021 v Trojanovicích.
Pasák k ovečkám. Obrovského Valacha z Trojanovic si teď vezmou do parády formíři

Další linka, která vyjíždí z Nového Jičína deset minut před desátou hodinou dopolední, jede přes Bumbálku na Bílou. Na zastávce v Palackého ulici stojí tři mladé ženy a místostarosta Nového Jičína Ondřej Syrovátka.

„Domlouval jsem se s příborským starostou a místostarostou, kopřivnickým starostou a frenštátským starostou, a ti se přidají,“ říká Ondřej Syrovátka a dodává, že na novojičínském autobusovém nádraží by měli nastoupit také dva lidé i s jízdními koly.

Na autobusovém nádraží nastupuje asi deset lidí. Ti, kteří chtěli vzít kola, si to nakonec kvůli nejistě vyhlížejícímu počasí rozmysleli. Autobus se rozjíždí a míří do Příbora. Na zastávce u škol čeká několik lidí, mezi nimi také příborský starosta Jan Malík a místostarosta Pavel Netušil.

Odpal nevybuchlé letecké pumy z období druhé světové války. Nález si vyžádal uzavření a evakuaci obce Sosnová, 1. května 2021.
VIDEO: Výbuch v Jeseníkách. Pyrotechnici u Sosnové odpálili čtvrttunovou pumu

Autobus potom pokračuje do Kopřivnice. Na místním autobusovém nádraží rovněž nastupuje asi deset lidí, včetně starosty Kopřivnice Miroslav Kopečného. Na dotaz, kde budou vystupovat, všichni shodně odpovídají, že na Bumbálce. „S těmi, o kterých vím, tedy se starosty a těmi, kteří jedou s nimi, máme v plánu vystoupit na Bumbálce a pak jít na Horní Bečvu. Odtud se vrátíme autobusem,“ nastiňuje Ondřej Syrovátka.

Poslední zastávka cyklobusu na Novojičínsku je ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde nastupuje místní starosta Miroslav Halatin. Pak už autobus s přívěsem na kola vyráží směrem na Rožnov pod Radhoštěm.

Obec Sviadnov
Koně, půvab Beskyd i průmyslové areály... Jak se žije ve Sviadnově? Podívejte se

Speciální autobusové linky mají jezdit až do konce září. Například z Nového Jičína jede ranní spoj na Pustevny, dopolední až na Bílou. Další linky vyjíždí z Ostravy, odkud je možné ráno dojet přes Krnov na Ovčárnu, odpoledne tam pojede spoj z Ostravy přes Opavu, Bruntál, Malou Morávku a Karlov. Jeden dopolední spoj doveze zájemce z Ostravy přes Bílou také na Pustevny. Jízdní řády je možné najít na webových stránkách ČSAD Vsetín.

Do každého cyklobusu se vejde 25 jízdních kol, místa pro jízdní kola je možné si rezervovat za 40 korun. (ipa)