Prosadit se s novým politickým uskupením a získat aspoň pětiprocentní přízeň voličů totiž není vůbec jednoduché, ani když si do čela kandidátky postavíte ještě známější tvář. Své o tom ví i bývalý ostravský primátor Petr Kajnar, který v minulých komunálních volbách vedl jako lídr další nově vzniklé hnutí Ostravské fórum. S novodobým „OF“ skončil v roce 2014 těsně před branami radnice, když získal 4,95 procent hlasů.

Zatím nejúspěšněji si z nově založených hnutí, která se rozhodla dobýt „velkou“ radnici, vedl Ostravak. Ten vznikl v roce 2010 a od počátku ostře pálil proti tehdejšímu vedení radnice města, v jejímž čele stál tehdy právě primátor Kajnar ještě jako člen ČSSD. Hnutí Ostravak, které založil současný náměstek primátora Lukáš Semerak, získalo před osmi lety bezmála 16 procent hlasů, podobný výsledek pak zopakovalo i v roce 2014.

Letos bude pokoušet štěstí ve volbách, jež se uskuteční 5. a 6. října, i další nové hnutí s názvem Lečo. Inspirace k názvu prý nepřišla od dobře známého pokrmu, ale jde o zkratku Lepší a čistá Ostrava. Hnutí vzniklo rovněž jako protestní skupina proti vládnoucí garnituře přesněji řečeno proti vedení radnice v Ostravě-Jihu, kde začalo vydávat časopis kritizující činnost obvodu.

Lečo přitom podalo kandidátky nejen na Jihu, ale ještě v dalších sedmi městských obvodech, stejně jako na „velkou“ ostravskou radnici. „Čtyři roky pečlivě sledujeme dění v Ostravě a z toho, co jsme viděli a zažili, bohužel nemáme vůbec dobrý pocit. Takhle to nejde dál!“ zdůrazňuje šéfredaktorka časopisu Lečo a mluvčí nového seskupení Eliška Ulehlová.

Do čela kandidátky na magistrát postavilo Lečo Libuši Přikrylovou ředitelku základní školy Provaznická v Ostravě-Hrabůvce. „Jsem člověk, který se o dění kolem sebe zajímá a kterému není jedno, proč a jak se věci dějí. Rozhodla jsem se kandidovat, abych mohla pomoci dělat věci jinak a lépe. Chci, aby zástupci zvolení za město Ostrava pracovali jako tým, který nese zodpovědnost za dění v Ostravě,“ říká Libuše Přikrylová.

Kontroverzní okolností ale je, že za hnutím stojí známý podnikatel v hazardu, obchodník s diamanty a lobbista Oldřich Lahoda. Jeho syn Filip je přitom na pátém místě kandidátky ČSSD, jejíž členy Lečo kritizuje asi nejvíce. Za zmínku pak stojí i to, že v popředí na kandidátkách na Jih i na magistrát je místostarosta Moravské Ostravy a Přívozu Dalibor Mouka, který donedávna nosil dres už zmíněného hnutí Ostravak, jehož zmíněné volební úspěchy z předchozích let by Lečo rádo napodobilo.

PRVÍ PĚTKY NA KANDIDÁTKÁCH LEČO V OSTRAVĚ
Magistrát města Ostravy
1. Libuše Přikrylová
2. Radim Lauko
3. Peter Harvánek
4. Dalibor Mouka
5. Tomáš Sucharda

Moravská Ostrava a Přívoz
1. Naděžda Franková
2. Peter Harvánek
3. Karel Sládeček
4. Přemysl Kubečka
5. Valeria Stojčevová

Ostrava-Poruba
1. Barbora Tocauerová,
2. Zdeněk Mec
3. Pavel Zapletal
4. Vítězslav Bednařík
5. Alena Tomaiová

Ostrava-Jih
1. Marek Pabjan
2. Eliška Ulehlová
3. Dalibor Mouka
4. Oldřich Lahoda
5. Daniel Fatura

Slezská Ostrava
1. Eva Mikulíková
2. Jitka Rusnák Stauder
3. Petr Káňa
4. Mario Frenko
5. Lukáš Mašlaň

Extáze. Ilustrační foto
Kriminalisté ostravského „toxi týmu“ bojují s výrobci drog