„Každý rok o prázdninách zaznamenáváme pokles krevních dárců. Před nedávnem jsme měli nedostatek krevní skupiny B+ a B-, to se ale srovnalo. Nyní máme nejméně krevní skupiny 0+,“ uvedla vedoucí laborantka Hematologicko-transfúzního oddělení Nemocnice Třinec Katarína Urbaniecová.

S dárcovstvím plazmy je to stejné. Přes léto mají všichni dovolenou nebo je zaměstnavatelé nechtějí pustit právě kvůli nedostatku svých zaměstnanců.

Nemocnice Třinec je také náběrovým centrem kostní dřeně. „U nás odebíráme pouze vzorky kostní dřeně. Ty pak posíláme do Ostravy. Odběry provádíme klasicky z žíly. Pacient jen vyplní dotazník a jde na pohovor k lékaři, pak už probíhají odběry. Dárců dřeně máme málo, nejčastěji chodí buď na výzvu nebo když jim onemocní někdo známý. Za poslední půl rok jsme měli 5 dárců,“ řekla Urbaniecová. Na odběry kostní dřeně mohou zájemci přijít i do Krevního centra ve Frýdku-Místku, kde chodí dárci jen občas.

U Satinských vodopádů došlo k pádu ženy ze srázu.
Žena se vážně zranila při pádu do strže

Zatímco v Třinci je dárcovství bezplatné, v Krevním centru mohou studenti získat za darování plazmy až 1000 korun. „Studenti mohou získat za první odběr 300 korun, za druhý 700 korun. Dárců plazmy máme ale přes prázdniny méně, hlavně kvůli dovoleným,“ vysvětlila vedoucí transfúzní služby MUDr. Miluše Kubečková. S darováním krve je to stejné jako v Třinci. Přes prázdniny těmto krevním centrům chybí dárci. „V létě k nám pokaždé chodí méně dárců krve. Netrpíme úplným nedostatkem krve, ale některých krevních skupin máme opravdu málo,“ řekla Kubečková.

Na všechny odběry se musí pacienti předem objednat. V Krevním centru na telefonním čísle 558 605 008 nebo 736 688 767, do Nemocnice Třinec mohou zájemci volat na číslo 558 309 627 nebo 558 325 175.

Kubiesová