Ztichlý zimní palác obklopený policisty i strážníky a před ním skandující a pískající občané s transparenty. Tak to vypadalo u vily ing. arch. Dušana Richtára, kam se vydali demonstranti nespokojení s blokováním stavby komunikace I/11

„Neházejte sněhovými koulemi…“ žádal asi dvě stovky přítomných na tramvajové točně Vřesinská jeden z organizátorů. Po dotazu, čím se tedy házet může, poznamenal, že je zapotřebí manifestovat v klidu a nedat „tomu člověku žádnou záminku, aby mohl žalovat“.

A s desetiminutovým zpožděním se vyrazilo. V průvodu byli lidé z ulice i osoby veřejně činné (vedení porubské radnice, zastupitel z magistrátu, snad byl viděn i někdo z Ředitelství silnic a dálnic ČR). Nepřehlédnutelně působily nejen transparenty, ale také policisté a městští strážníci.

Setkání, na které zástupci radnice Mariánských Hor a Hulvák nedorazili, vzbudilo mezi obyvateli sociálně vyloučené lokality zájem.
Co bude s osadou Bedřiška? Vedení obvodu má jasno: Vystěhovat a zbourat

Málokdo z obyvatel staré Poruby v okolí Vřesinské ulice si nechal ujít první protest proti svým sousedům odmítajícím Prodlouženou Rudnou. Snad ze všech dvorů – vyjma Richtárova a Frieslerova – někdo se zájmem vyhlížel. Komentářů se nicméně většinou místní raději zdrželi.

Ti, kteří se anonymně rozhodli hovořit, poznamenávali, že „každý dobře věděl, že se tady bude dělat cesta“. „A přesto v Richtárově sousedství vyrůstaly ještě v letech 2004 a 2005 další nové domy,“ líčili. Jen je zarážel počet protestujících – na stotisícovou Porubu čekali více!

„My jsme spokojeni,“ prohlásil Milan Ryba za občanskou iniciativu Chceme Rudnou!!! U sídla odpůrce stavby vyzval: „Přátelé hlučte!“ Čemuž demonstranti vyhověli natolik, že muži zákona dohlížející na Richtárův zasněžený dům a automobil měli problém hovořit do svých vysílaček.

Místo sněhových koulí tak létaly jen nadávky. „Pochod se obešel bez jakýchkoliv excesů, čemuž jsem nesmírně rád,“ řekl starosta obvodu Petr Mihálik dorazivší jako soukromá osoba. Na protestu se totiž shodli lidé všech politických názorů, spojila je chuť vyřešit daný problém.

Radim Osladil žijící v ulici Ke Skalce nesplnil tvrzení na sociální síti, že bude demonstrantům nabízet párky v rohlíku. Ze spolku Skalka se také neobjevil nikdo. „Určitě jim dáme další příležitost, další demonstraci chceme uspořádat v březnu,“ dodali zástupci občanské iniciativ.

Outletové centrum v Ostravě by mělo být otevřeno na podzim.
Dnešní ranní kolony u outletového centra? Prý šlo o výjimečnou situaci
Frekventovaný most přes řeku Ostravici na Rudné projde rekonstrukcí.
Uzavírka desetiletí? Rudnou v jednom směru úplně uzavřou!