Přestože Moravskoslezský kraj ubezpečuje, že se má jednat výhradně o logistické centru, nikoliv vojenskou základnu, řadě obyvatel Mošnova i blízkého okolí mošnovského letiště se záměr nelíbí.

„Už jsme tady měli vojáky za komunistů a to, že jsme se jich zbavili, bylo jedině dobře. Tady byla kdysi hospoda, jak je tělocvična. Kolikrát jsme na ně museli jít ven, když něco rozbíjeli. Jednou třeba šli čtyři a tři z nich začali do toho jednoho kopat, i když už ležel na zemi. Tak jsme vyletěli ven a jak nás viděli, tak ho vzali a odtáhli pryč,“ vzpomínal muž, jenž bydlí v bytovce v centru Mošnova. Pak jednoznačně dodal, že vojáky si v Mošnově nepřeje.

Heipark v Tošovicích u Oder v neděli 19. června 2022.
Heipark Tošovice u Oder: adrenalin a zábava, počasí tu láká všechny generace

Mladší muž, který po chvilce kráčel okolo, hned zkraje upozornil, že do Mošnova jen dojíždí za prací z Ostravy. „Pracuji právě na letišti, takže mi to nevadí,“ řekl muž s úsměvem. Další oslovený muž uvedl, že bydlel nějakou dobu v nedalekých Sedlnicích, kde mu létala letadla nad hlavou. „Myslím si, že se není co divit lidem, kteří tady bydlí, že mají strach a nechtějí to tady. Taky je otázka, jak to bude veliké,“ přemýšlel muž nahlas.

Při několika nedávných návštěvách Mošnova a dotazech na toto téma se dalo vypozorovat, že oslovení obyvatelé Mošnova jsou spíše proti, u starostů v blízkém okolí to bylo nejednoznačné, někteří ve vybudování logistického centra viděli přínos, jiní ne. K těm, kteří si myslí, že logistické centrum obci moc neprospěje, patří i současný a již nekandidující starosta Mošnova Radomil Bodzsar, jenž kdysi na letišti pracoval. „Myslím si, že to může být v Mošnově dokonce hlavní předvolební téma,“ uvedl Radomil Bodzsar.

Hokejový trenér Alois Hadamczik při fotografování pro Deník, červen 2022 v Kravařích.
Hadamczik o Baníku jednal i s Krejčířem: Prodej si budu vyčítat do konce života

Logistické centrum by se mělo začít stavět nejdříve na přelomu let 2024 a 2025 v průmyslové zóně v těsné blízkosti mošnovského letiště Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Vybudování centra vyjde zhruba na 2 miliardy korun, v budoucnu by tu mohla působit část vojáků, kteří nyní slouží v logistické jednotce v Rakovníku. Moravskoslezský kraj i armáda ubezpečují, že půjde výhradně o logistické centrum, nikoliv bojovou základnu. Hejtman Ivo Vondrák sdělil, že projekt připravují již delší dobu.

Možnosti pro kraj?

„Vznikl za minulé vlády a je součástí našich plánů takzvaného Velkého Mošnova. To znamená přivést sem investory a vytvořit tady obří rozvojovou zónu, díky které se region otevře světu,“ upřesnil Ivo Vondrák. „Je to letiště, na kterém mohou přistávat největší dopravní letadla na světě, má napojení na železnici – už teď tam funguje ČD Cargo – a na dálnici. To jsou důvody, kvůli kterým toto místo vyhledává stále více firem. V blízkých Sedlnicích navíc funguje velký sklad pohonných hmot ČEPRO, přijít by sem v nejbližší době měla také Česká pošta se svým logistickým centrem a další,“ vyjmenoval Ivo Vondrák přednosti této lokality, které nahrávají tomu, aby se z Mošnova stalo největší logistické centrum v okruhu několika set kilometrů.

Hejtman Vondrák ve spolupráci s armádou vidí ještě jednu rýsující se možnost výhodnou pro kraj. Tou je finanční pomoc při rekonstrukci přistávací dráhy, která naposledy proběhla před 40 lety.

Kašna ve Frenštátě pod Radhoštěm na náměstí Míru - červen 2022.
Má dotvářet historické jádro Frenštátu, místní jsou ale k nové kašně kritičtí

„Vyčlenili jsme v krajském rozpočtu pro letošní rok prostředky na projektovou a inženýrskou přípravu celkové rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Jde ale o velmi nákladnou investiční akci, starší odhady nákladů se pohybovaly okolo dvou miliard korun. S návratem armády do Mošnova se rýsuje pomoc i s tímto problémem. Ministr financí slíbil peníze na opravu dráhy, což by mohlo letišti velmi pomoci,“ uzavřel Ivo Vondrák s tím, že po podpisu memoranda kraj získá pozemky, na kterých bude armádní logistické centrum stát, do svého vlastnictví, poté je bezúplatně převede Ministerstvu obrany. Zajistí také napojení logistického centra na dopravní a technickou infrastrukturu a přístup z areálu centra na rozšířenou odbavovací letištní plochu Sever.