Ministerstvo kultury vyhovělo dlouhodobým snahám strojírenských Vítkovic a některé objekty v areálu „zbavilo“ památkové ochrany.

Cílem má být pročištění areálu a jeho další zpřístupnění.

Práce, takzvané řízené odstrojování, teď probíhají zejména kolem vysoké pece č. 6, která je spolu se „čtyřkou“ objektem, který by sdružení Dolní oblast Vítkovice chtělo dále využít.

„Odstraňují se proto prvky, které jsou svým způsobem přebytečné. Brání bezpečnosti, kvůli níž jsou objekty ohraničeny, a koneckonců i přímému pohledu na pece. Jejich hodnota se brzy naplno odhalí. Totéž v minulosti potkalo vysokou pec č. 1, aby se s ní mohlo dále pracovat,“ říká šéf Dolních Vítkovic Petr Koudela s tím, že „humbuk“ vzniklý kolem současných prací je zbytečný.

Ilustrační foto.
Insolvenční správce prodal výrobní části Vítkovice Power Engineering

„Pouze pokračujeme v koncepci započaté v roce 2009 a ve zpřístupnění dalších památek v areálu,“ dodává Koudela k plánu představenému veřejnosti i na dni otevřených dveří letos v květnu.

Ne všem požadavkům ale bylo vyhověno. S demolicí některých objektů nesouhlasil ostravský magistrát, s jinými kraj nebo Národní památkový ústav.

S KOMÍNEM? BEZ KOMÍNU?

Svolení s demolicí však Ministerstvo kultury dalo například zásobníkům na uhlí, jejich dopravním mostům, energetické ústředně, koksárenským bateriím či komínu vysoké pece č. 6. Z části tyto úpravy někteří lidé vítají či je považují za potřebné, jiní se obávají, že původní areál ztratí své kouzlo, nebo proměnu dokonce označují za vznik ostravského Disneylandu.

„Žádný komín my ani samotné Vítkovice bourat nehodláme,“ slibuje Petr Koudela, že žádný charakteristický prvek areálu nezmizí. Práce mají trvat do konce letošního roku.

Pes husky - ilustrační fotografie.
Peníze do Turecka dorazily, pes do Ostravy už nikoliv