"To není událost jen pro dopravní podnik, to je událost pro celé město i region. Pevně věřím, že se oba doubledeckery brzy stanou dalším symbolem Ostravy a že si je naši pravidelní cestující i turisté oblíbí," uvedl generální ředitel DPO Daniel Morys.

Autobusy Scania přišly na 28,6 milionu korun. Mají pohon na zemní plyn. "Ani v tomto případě jsme neslevili z našeho dlouhodobého cíle, kterým je ostravská MHD bez dieselu," uvedl Morys.

Plány překazila pandemie

Jak již Deník dříve informoval, tyrkysové doubledeckery jsou stvořené na míru přímo pro ostravské podmínky a s prosklenou střechou ve druhém podlaží. Byly vyrobené ve Španělsku, jejichž dodávku zpozdila pandemie Covid-19 a odstávka španělského závodu.

Prezentace dvou dvoupatrový autobus, které chce město Ostrava využívat k turistickým účelům, 10. srpna 2020 v Paskově.
PODÍVEJTE SE: Tohle jsou výletní doubledeckery pro Ostravu! Zatím ale nevyjedou

Doubledeckery se měly v ostrém provozu objevit už 1. července. Zpoždění jejich dodání zavinila koronavirová pandemie, kvůli níž měla španělská pobočka Scanie odstávku provozu.

Jsou dlouhé 12,3 a vysoké čtyři metry. V dolním podlaží mají 13 a v horním 55 míst k sezení. Jsou vybaveny klimatizací, wi-fi, kamerovým systémem či USB konektory.

Ostrý provoz

V letní sezoně je DPO je podle slov mluvčí nasadí na speciální turistickou linku č. 88, která spojí Dolní oblast Vítkovic a ostravskou zoologickou zahradu. 

"Dolní oblast Vítkovic i zoo jsou nejnavštěvovanější atrakce v našem kraji a dopravní podnik nás svým nápadem s doubledeckery ještě více propojil," uvedl ředitel Dolních Vítkovic Petr Koudela.

OSTRAVSKÉ DOUBLEDECKERY budou mít prosklenou střechu:
Smlouva na doubledeckery je podepsaná. Do Ostravy přijedou v létě!