Daň z cigaret je v České republice vysoká, může totiž dosahovat až 80 procent celkové ceny krabičky. Navíc vzniká vůči kouření čím dál více regulací a kuřáci si tak musí umět poradit.

A většina opravdu umí, protože se v poslední době rozjel trend nakupování levných doutníků, ze kterých následně kuřáci balí cigarety. „Vím o tom, že lidé kupují doutníky i na balení cigaret. Ale že by se tím zvýšila poptávka po doutnících, to nepozoruji. Odbyt tabákových výrobků je víceméně stejný,“ uvedla místecká trafikantka nedaleko hospody U Maršála.

S odbytem tabákových výrobků podobně notují i jiné trafikantky v okolí. Ale fakt, že si lidé z doutníků balí cigarety, je překvapil. „O tom, že by si lidé z doutníků balili cigarety, jsem ještě neslyšela,“ mínila překvapeně trafikantka v Třinci.

Doutníky si ale lidé kupují rádi a prý v trafice denně prodají přes sto kusů doutníků.

Je logické, že se mnozí kuřáci k tomuto kroku odhodlali. Doutník koupí za pár korun, papírky taktéž a mají kuřivo, které by normálně stálo mnohonásobně více. „Když nejsou peníze, je to dobrá příležitost, jak si za levné peníze dobře zakouřit,“ mínil Deníku kuřák, který zrovna kupoval doutník a papírky k tomu.

Otázkou ale je, zda není touto formou koupí tabáku okrádán stát o spotřební daň. U cigarety činí za jeden kus 1,42 koruny, přičemž u jednoho doutníku je částka stanovena sice na 1,67 koruny, ale hmotnost doutníku je uváděna od 2,3 do 10 gramů, přičemž cigareta má pouhých 0,7 gramů.

Již v minulosti se objevil tabák v pytlíku, který se ale příliš neuchytil. Proto někteří tabákoví výrobci vyrábí přímo i takzvaný tabák v doutníkovém balení. Protože i tabák na balení je proti doutníku prostě drahý. Za kilo tabáku k balení se státu odvede 2185 korun.

Ilustrační foto
Frýdecko-Místecko budou zastupovat jen dva poslanci