„Policejní šikana v přímém přenosu. Paní neměla roušku a chtěla se napít, strážníci ji spoutali a odvezli na služebnu!!! Vše za přítomnosti malé holčičky!!! Kam to až dospěje!? Přitom to šlo udělat úplně jinak. Malou holčičku nechali na místě,“ napsal autor videa (celé video najdete na této stránce pod článkem), pod kterým se během několika hodin objevilo na dvanáct tisíc komentářů. Většina z nich zákrok hodnotila negativně.

Grossmannova vila v Ostravě.
VIDEO: Ostrava chce prodat cennou Grossmannovu vilu. Podívejte se, takto vypadá

„V současné chvíli je z rozhodnutí vedení městské policie předmětný zákrok, jakož i postup strážníků, předmětem interní kontroly. Do doby, než budou výsledky známy, tak se celkově vyjadřovat nebudeme,“ řekl Deníku mluvčí ostravské městské policie Jindřich Machů, jenž doplnil, že zákrok se odehrál v problémové lokalitě.

Jak dodal jedná se o lokalitu, ve které dochází k častému porušování vládních nařízení v podobě konzumace alkoholu na veřejnost a nenošení roušek.

Zdroj: Facebook.com

"Strážníci po dobu více než deseti minut před provedením samotného zákroku s paní asertivně komunikovali a zároveň ji trpělivě vysvětlovali rozsah porušení vládních nařízení. Ta neměla nasazenu roušku a konzumovala na místě veřejně přístupném alkohol. Po celou tuto dobu paní se strážníky odmítala komunikovat, odmítla rovněž opakovaně prokázat svou totožnost a následně pak neuposlechla zákonné výzvy k setrvání na místě do doby příjezdu Policie České republiky," popsal Machů.

Kdysi vyhlášené restaurace Astoria (dříve kavárna Centrum) a Spolek v centru města čekají rekonstrukce i hledání strategických nájemců. RADEGASTOVNA sídlí na Masarykově náměstí místo bývalého Domu obuvi.
Je rozhodnuto! Ostravskou legendu Spolek kupuje majitel Pizza Coloseum

Samotný zákrok provedla hlídka Policie ČR ve spolupráci se strážníky a v současné chvíli je z rozhodnutí vedení Městské policie Ostrava samotný zákrok i postup strážníků předmětem interní kontroly.

Další video

Na sociálních sítích se objevilo i další video zachycující situaci před samotným zásahem. Zveřejněno bylo na facebookové stránce Týdeník policie - ZDE

Odpoledne strážníci poskytly záznámy i médiím - na videu níže paní strážníkům uvádí, že důvodem proč nemá roušku je to, že má pivo v ruce:

Zdroj: MP Ostrava

„Kolegové, přejeme pevné nervy všem. Bohužel tohle bude teď na denním pořádku. A pro občany demokracie neznamená, že mám jenom nějaká práva, ale také povinnosti,“ stojí v příspěvku. Z videa je zřejmé, jak žena na upozornění a žádost o prokázání totožnosti mimo jiné reaguje slovy. „… omezujete mě, omezujete mě! Já vám nebudu dávat občanku… Můžete mě pustit, já tu mám pětileté dítě. Stála jsem si u stánku na pivo,“ uvedla žena a hystericky dodala: „Ježiš, já jsem někoho zabila, ty jo, mrtvoly na zemi. Ať neumřete náhodou!“

Přestupek

K události se vyjádřila i Policie České republiky. „V odpoledních hodinách jsme byli strážníky Městské policie Ostrava přivoláni k asistenci na místo poblíž náměstí Václava Vacka v Ostravě-Porubě. Strážníci nás požádali o ztotožnění ženy, která odmítala prokázat svoji totožnost a porušovala mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví. Podle zjištěných informací od hlídky městské policie žena neměla zakryté dýchací cesty,“ uvedla Zlatuše Viačková z moravskoslezské policie s tím, že po příjezdu na místo policisté ženu několikrát vyzývali k prokázání totožnosti, což neustále odmítala.

Radim Pařízek při zkušebním vysílání nové televizní stanice Pohoda.
Zemřel frontman skupiny Citron Radim Pařízek. Bylo mu 67 let

„Chovala se nevhodně, byla vulgární a agresivní. Vzhledem k vyvíjející se situaci na místě byla policisty poučena, že k prokázání totožnosti bude předvedena na místní obvodní oddělení, a pokud neuposlechne, budou použity donucovací prostředky. Kladla aktivní odpor a proto policisté museli ženu zajistit. Byla převezena na policejní služebnu a po prověření její totožnosti propuštěna. Je důvodně podezřelá ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Dechovou zkoušku na alkohol odmítla. Dítě si na místě převzala známá zajištěné ženy, s jejím souhlasem,“ dodala Viačková.

Přestupek ženy v souvislosti s porušením mimořádného opatření ministerstva řeší i strážníci.

Varna pervitinu.
Sociální pracovník: Domácí varny? K nehodám jako v Ostravě dochází často

VIDEO:

(*někdy je potřeba několik sekund počkat, než se načte)