K poslednímu březnovému dni letošního roku Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ ) strhávala exekuční srážky z některého typu důchodu 11 827 seniorům v Moravskoslezském kraji.

Průměrně tato částka byla 2 327 korun. Jak počet exekucí, tak výše srážky je v rámci České republiky nejvyšší.

DLUHY JINÝCH

Říkejme jí třeba Marie. Protože už nevěděla kudy kam, dluhy, na které nestačila, ji přivedly do poradny Charity Ostrava. Paní Marie si půjčila pro syna, který sliboval, že bude splácet. A jako záruku, že půjčku řádově ve statisících splatí, poskytla vlastní družstevní byt.

„V tomto případě to nedopadlo dobře a paní o byt přišla. Pokoušeli jsme se domluvit nižší splátky, které by paní zvládla splácet, věřitel ale na to vzhledem k jejímu věku nepřistoupil," líčí jeden z typických případů Kateřina Karchňáková z poradny ostravské Charity.

Dluhy dětí, které na sebe převezmou staří rodiče, ale také dluhy za nekvalitní zboží z předváděcích akcí, či půjčky, které si vezmou pro někoho z rodiny, protože dotyčný by na ně nedosáhl, jsou podle jejích slov nejčastější důvody, proč poté bezradní senioři zamíří pro radu a pomoc do poradny Charity. Nicméně jsou totožné s těmi, kvůli kterým jim část důchodu každý měsíc ukusují exekuční srážky. Kromě toho ale také třeba dluhy v řádu stovek a tisícikorun za nezaplacenou pokutu dopravnímu podniku nebo policii, poplatek za odpad nebo penále zdravotní pojišťovně…

SKORO DVĚ MILIARDY

Počet exekucí na důchod rok od roku roste. Zatímco před 10 lety bylo takto kráceno v rámci republiky 30 858 důchodů, loni již bezmála 80 tisíc.

K věřitelům seniorů se tak loni z důchodů dostalo 1,84 miliardy korun.

„Srážky se provádí ze všech druhů důchodů, tedy ze starobních, invalidních i pozůstalostních. Z našich zkušeností plyne, že roste počet lidí, kteří do důchodu s exekucí či s několika exekucemi již vstupují," vysvětluje Jana Buraňová, mluvčí ČSSZ. Jak dodává, letos v březnu evidovala ČSSZ v rámci republiky 84 405 důchodců zatížených exekucí, průměrná srážka činila 1883 koruny a průměrný věk seniora s exekucí na důchod byl 61 let.