Černá vlajka? Proč je tady? Kdo ji vyvěsil? To napadá příchozího za branou částečně pustnoucího areálu u heřmanické točny trolejbusů. Bližší pohled ukáže, že z dřívějšího zdravotního střediska dolu visí odtržená střešní krytina a připomíná smuteční prapor za ostravské horníky.

Pamětníci ze šachty pojmenované nejprve Viktorie, poté Stalin (s přídomky Generalissimus i Velkodůl), dále Rudý Říjen a nakonec Heřmanice mluví v této souvislosti i o ostravské ostudě. „Tou bylo už odstřelení neobvyklé kozlíkové těžní věže! Takových tady moc nebylo,“ nechávají se slyšet.

Hudební festival Colours of Ostrava 2019 v Dolní oblasti Vítkovice, 17. července 2019 v Ostravě. Na snímku skupina Buty.
OBRAZEM: Buty zahájily festival Colours of Ostrava. A nezklamaly!

Část zajímavé konstrukce tvořící kdysi dominantu obvodu zůstává jako památník nad výdušnou jámou Heřmanice II zasypanou před jednadvaceti lety. Přístup k ní je volný, protože z vrátnice zůstávají víceméně trosky. Chodí a jezdí tu jen zaměstnanci několika firem z oblasti „lehkého průmyslu“.

Bývalí horníci v souvislosti s útlumem Dolu Heřmanice připomínají datum 30. června: „Ve třiadevadesátém skončila tento den těžba u nás, ve čtyřiadevadesátém v celém městě a v osmadevadesátém tady na výročí těchto smutných událostí vybuchla v už likvidované jámě metanovzdušná směs.“

Medobraní v Heřmanické věznici, 16. července 2019 v Ostravě.
„Včelí“ trestanci stáčeli med

Jako po explozi to každopádně vypadá uvnitř (nezabezpečeného a spoustu nástrah skýtajícího!) zdravotního střediska. Vybourané dveře, vyškubané dráty, vybité skla v oknech, díry zející ve zdech i stropech. „Na prodej!“ hlásá poutač na budově zavánějící výkaly a plné flašek od levného vína.

Administrativní budova s rozpadajícím se nápisem Důl Heřmanice nevypadá zvenčí lépe, alespoň je ale zabedněná stejně jako vedle chátrající kulturní dům – svého času pýcha šachty. „Budovy jsou z padesátých let, takový ten socialistický realismus, co je dnes jinde za památku,“ dodávají místní.

Dobrosrdečná stařenka pozvala zloděje na kávu