Dušičky každoročně znamenají i velké dopravní komplikace. Celé rodiny se přesouvají nejen v rámci obce nebo sousedních měst, ale často vyrážejí i do vzdálených regionů. Pro některé motoristy jde o jedinou delší cestu za rok.

„Na silnicích se objevují sváteční řidiči, kteří nemusejí mít dostatek zkušeností. Ostatní by měli s tímto počítat a být více obezřetní, a také se vyzbrojit větší dávkou trpělivosti. S ohledem na současné podzimní počasí je potřeba ve zvýšené míře přizpůsobit jízdu povětrnostním vlivům,“ uvedl Lukáš Kendzior z ostravské policie.

V ostravské Zoo se snaží zachránit druh osla, kterému hrozí vyhynutí.
V ostravské zoo se snaží zachránit druh osla, kterému hrozí vyhynutí

Policisté budou dohlížet nejen na motoristy, ale také na chodce.

„Je namístě zvážit, se zřetelem na zkrácení doby denního svitu, barvu svého oblečení či použití reflexních prvků,“ doporučil Kendzior.

V souvislosti s Dušičkami policisté varují před všudypřítomnými zloději, kteří na parkovištích u hřbitovů vykrádají auta.

„Krádež je otázka chvilky. I zdánlivá maličkost může do vozu přilákat nezvaného hosta. I když pachatel nic z vozidla nevezme poškodí jej. Následná oprava může dosáhnout tisícových částek,“ doplnil Kendzior.

Kromě policistů budou u hřbitovů dohlížet na pořádek také městští strážníci. Bezpečnostní opatření potrvá až do 4. listopadu.

Obrovská manifestace na podporu nového československého státu se uskutečnila v Ostravě několikrát. Ta na pamětním snímku je z 10. listopadu 1918. Hlavním řečníkem byl Jan Prokeš.
Na severu Moravy a ve Slezsku vznikal československý stát s velkými obtížemi
Vznik Československé republiky v roce 1918 - Ilustrační foto.
Čtyři Ostravané mají stejný věk jako republika! Narodili se v roce 1918