„Přišlo to rychle, hodně rychle. Museli jsme dát zboží pryč z pultu a zamknout je ve skříni. Pak jsme už pelášili ven z obchodního domu. Mrzly jsme tam asi půl hodiny. Až pak jsme se mohly vrátit," popisovala evakuaci krátce po návratu zpět do prostor Nové Karoliny jedna z prodavaček, které prodávají kosmetiku. Její kolegyně se sice mile usmívala, ale přiznala, že zpočátku jí do skoku moc nebylo. „Hlavně jsme netušily, co se děje. A to čekání v silném mrazu venku, to také nebylo příjemné," přiznala mladá žena.

Jeden z východů z Nové Karoliny zůstával uzavřen i po včerejším poledni. „Musíte dalším vchodem," informovala návštěvníky pracovnice obchodního centra a stejně jako v informačním centru odmítla říci cokoliv bližšího k okolnostem havárie a příčinám evakuace. Uklízečky sbíraly mopy a dalším náčiním vodu, která natekla zřejmě z potrubí nad vchodem.

Jak Deník zjistil, řada obchodníků „klepala venku pořádnou kosu" při čekání před obchodním centrem. „Nestačila jsem si vzít ani bundu, tak jsem vyběhla jen ve svetru. Až později mi kolegyně půjčila aspoň deku," dodala další z prodavaček.

V podzemních garážích při evakuaci Nové Karoliny ale zůstala většina aut. „Nevšiml jsem si ani žádného kouře nebo ohně, takže mi nebylo jasné, co se vlastně děje," dodal muž, který u auta čekal na svou manželku, až se vrátí z nákupu.

Ředitel centra Forum Nová Karolina Martin Kubík ve svém vyjádření uvedl, že bezpečnostní evakuace byla ukončena po zhruba patnácti minutách. „Situaci způsobila porucha na bezpečnostních čidlech, když dvě z nich v jednu chvíli nahlásila mimořádnou situaci. To je naprosto ojedinělé. V takové chvíli je ovšem z důvodu zachování maximální bezpečnosti návštěvníků spuštěna automatická evakuace. Všem návštěvníkům centra se omlouváme," napsal ve svém vyjádření Martin Kubík.