A právě stříbrný denár uherského krále Štěpána (997 1038) se poměrně nedávno našel při archeologických výzkumech v lokalitě slovanského hradiště v Chotěbuzi-Podoboře. Podle historika Muzea Těšínska a odborníka na numismatiku Martina Krůla je to jednoznačně nejstarší a nejcennější nález v regionu.

„Jsou zde samozřejmě i starší nálezy, od římských mincí až po současnost. Ty jsou ale už nedohledatelné, víme o nich jen z literatury,“ říká historik Martin Krůl s tím, že římské mince se hodně nacházely v okolí Návsí.

DŽBÁNEK ZA CIHLAMI

Zatímco pověstí o pokladu se v Beskydech a podhůří dochovalo nepočítaně, vzácných nálezů je v regionu poskrovnu. Při opravě kostela sv. Jošta ve Frýdku byl na půdě nalezen poklad v podobě hliněného džbánku s mincemi ze 17. století.

Poklad by byl zřejmě ukryt ještě další léta, kdyby si zaměstnanec stavební firmy nevšiml, že několik cihel je položeno jiným směrem než ostatní, a navíc jsou uvolněné. Napadlo ho odstranit je a sáhnout dolů, kde jej čekalo překvapení. Mince se později dostaly do výstavních prostor frýdeckého zámku.

Nečekaný objev učinili také dělníci na podzim roku 2017 při opravě hřbitovní kaple v Třinci-Tyře, která ukrývala tajemnou plechovou skříňku.

V Tyře objevili nečekaný poklad.
V Tyře objevili nečekaný poklad

„Tyrský nález obsahoval celkem 25 bankovek a devět mincí, včetně nejstaršího a nejcennějšího rakousko-uherského florénu z roku 1861, polských a říšských marek či nouzových plebiscitních těšínských platidel. Součástí obsahu schránky byla i obálka s dalšími platidly a dokumenty z roku 1960, kdy se kaple v Tyře opravovala,“ uvedla mluvčí radnice Šárka Szlaurová. Originály spisů putovaly do Muzea Těšínska, mince a bankovky zůstaly v majetku města a mohla se s nimi seznámit široká veřejnost.