Osud Dolu Paskov je sice téměř zpečetěn, z podzemí však stále vyjíždějí na povrch tisíce tun uhlí. Potíž je v tom, že do práce chodí stále méně lidí. „Zvýšená absence je přes léto vždy, a je pravda, že je i o něco větší nemocenská," podotkl předseda odborů Dolu Paskov Rostislav Palička.

V dole pracuje zhruba 1700 lidí, část z nich by načas mohla najít práci na jiných šachtách. Počet kmenových zaměstnanců už teď postupně klesá, ze šachet však prozatím mizí hlavně lidé z dodavatelských firem. O uzavření Dolu Paskov se s různou intenzitou mluví už od roku 2013. V současnosti se počítá s tím, že těžba uhlí skončí na konci letošního roku, nebo nejpozději na začátku roku 2017. Dlouhodobá nejistota už však rozklížila tamní osádku. Razičským partám se například moc nechce vrhnout se do rubání, jak si to představuje ředitelství OKD, které argumentuje zvýšením produktivity práce. Odboráři upozorňují, že tím firma porušuje kolektivní smlouvu.

„Situace je taková, že probíhá zatím těžba, ale již se nic nepřipravuje na období dalších let. Řeší se proto možnosti dalšího uplatnění zaměstnanců," vylíčil Rostislav Palička. Stejně jako v červenci se i v měsíci srpnu počítá s těžbou, která nedosáhne na roční plán. „Bohužel k současné situaci není toho moc co říct, bez peněz je to patová situace a my musíme počkat na jednání firmy a státu či věřitelů, jak se vyrovnají s plánem reorganizace," doplnil odborář z Dolu Paskov.

O reorganizaci firmy, která nebyla schopna splácet své pohledávky, rozhodli věřitelé v předminulém týdnu.

Společnost OKD díky rozhodnutí může dál fungovat. Na předložení reorganizačního plánu má firma maximálně 120 dní. Část horníků z Dolu Paskov, který podle insolvenčního správce OKD Leeho Loudy táhne ke dnu celou těžební společnost, se obává, jestli dostanou odchodné v takové výši, jak jim slibuje kolektivní smlouva. „Co se týká odstupného, nevím, že by se jednalo, takže z mého pohledu je pořád odstupné z platné kolektivní smlouvy," poznamenal Palička.