Memorandum o spolupráci ve čtvrtek podepsalo deset zástupců města Ostravy, městské společnosti Vítkovice Aréna, Moravskoslezského kraje, Fotbalové asociace České republiky a také FC Baník Ostrava.

Je cena 220 milionů korun (bez DPH) za tréninkové centrum na Bazalech odpovídající?Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Po odkupu stadionu městem v roce 2013 za 115 milionů korun, o čemž ostravští zastupitelé rozhodli až v opakovaném hlasování, tak bude v následujících měsících vynaloženo dalších až 220 milionů korun (bez DPH) na přeměnu stadionu ve fotbalovou akademii. Nový tréninkový areál na Bazalech tak vyjde daňové poplatníky na zhruba 335 milionu korun (bez DPH).

Podrobnou analýzu záměru přeměnit Bazaly na Městské fotbalové tréninkové centrum, kterou přinesl Deník na jaře letošního  roku, najdete zde:

Stadion Bazaly v Ostravě, únor 2017. Ilustrační foto.
TÉMA DENÍKU: Bazaly další dobrý kšeft?
Bazaly.
TÉMA DENÍKU BAZALY (2. část): Jak to vidí majitel Baníku, historik a náměstek?

Projekt má ale i své kritiky, kteří poukazují na to, že za vynaložené peníze mohlo vyrůst nové tréninkové centrum na zelené louce a mohlo mít daleko více hracích ploch.

Městské tréninkové centrum na Bazalech totiž nabídne kromě nového zázemí jedno hřiště s umělou trávou a jedno travnaté (obě vyrostou za světelnou tabulí).

Na stávající hlavní hrací ploše pak budou tři menší travnaté plochy. Ty mohou být zároveň použity jako jedno hřiště klasických rozměrů.

Dvě třetiny nákladů (do 150 milionů korun ) zaplatí město Ostrava, kraj investuje zbylou třetinu (nejvýše 70 milionů korun).

Memorandum zavazuje ke vzniku projektové dokumentace, která by měla být hotova do konce listopadu. Na jaře by se měla začít demolovat hlavní tribuna a následně i spodní část ochozů. Celá přeměna ve fotbalovou akademii by neměla překročit 14 měsíců.

ANKETA DENÍKU:

Je cena 220 milionů korun (bez DPH) za tréninkové centrum na Bazalech odpovídající?

Tomáš Macura, primátor OstravyZdroj: Deník / Sonnek PavelTomáš Macura, primátor Statutárního města Ostravy
Není pochyb, že fotbalová akademie je v Ostravě třeba (nyní je v Karviné, pozn. red.). Zvažovali jsme tuto variantu a také možnost stavby tréninkového centra na zelené louce. Nedokázali jsme však vytipovat vhodnou lokalitu, která by nejen s ohledem na výkup pozemku a vybudování infrastruktury vyšla levněji. A na rovinu také řeknu, že jsme nevěděli, co s tímto areálem, protože má určitá rizika - třeba z hlediska podloží. Nehledě na to, že cítíme, že toto místo je historicky dedikováno sportu a fotbalu.

Jan Wolf, předseda představentstva FCBZdroj: Deník / Sonnek PavelJan Wolf, předseda představenstva Baníku Ostrava
Do ceny jako klub těžko můžeme vidět. Předpokládám, že to je projekční cena a bude výběrové řízení, přičemž po soutěži bude částka výrazně nižší. My jsme samozřejmě rádi, že historie Bazalů zůstane zachována a bude tam nadále fotbalový areál, kde budou moci trénovat dorostenecké a žákovské kategorie. My jsme maximálně spokojeni a jsme rádi, že se areál oživí.

Ivo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje.Zdroj: Deník / Sonnek PavelIvo Vondrák, hejtman Moravskoslezského kraje
Panenko skákavá, kde jinde mít fotbal, než na Bazalech. Tady to má genius loci, duch místa, který nemůžeme opominout, a myslím si, že je třeba toto místo oživit tím, čím to zde vždycky žilo. Kraj do výstavby investuje třetinu, což bude maximálně sedmdesát milionů korun. Předpokládáme však vybudování akademie za nižší náklady. Myslím si, že i doba výstavby tomu napovídá. Možná bychom mohli přitlačit, ale samozřejmě nechceme snižovat kvalitu provedení.