„Pod skleněným krytem už je severní polovina renesančního paláce. Těsně před dokončením jsou všechny povrchové úpravy obvodových stěn konstrukcí a nyní se připravuje systém pro odvodnění. Čekáme na pokyn investora a památkové péče, abychom mohli začít s úpravami podlah,“ přiblížil kastelán hradu Jan Lauro.

Rekonstrukci renesančního paláce si vyžádal havarijní stav - Správa hradu Helfštýna musela v minulosti dokonce zamezit vstupu do prvního podlaží, protože z paláce odpadávaly kusy kamenů a cihel.

Rally Vsetín 2019
Vsetínskou rally opanovaly regionální posádky. Mistrem série je Březík

Helfštýn získá po rekonstrukci nové prostory pro společenské akce, přednášky a výstavy. Zastřešena má být podstatná část paláce a největší místnost bude mít skleněný strop.

V místech původního schodiště mají být vloženy nové schody - v jedné části i nad úroveň střechy, což umožní vyhlídky do okolí a na celý hrad.

Objev: hrad pod hradem

Archeologové učinili v létě během záchranného výzkumu unikátní objev - narazili na „hrad pod hradem.“ Objevili části gotických místností východního paláce z doby, kdy patřil Helfštýn slavnému panovnickému rodu Kravařů.

„Pozoruhodné jsou dochované fragmenty původních barevných nátěrů na povrchu architektonických článků se zastoupením tří barev - černé, bílé a červené. Díky tomuto nálezu si můžeme představit, jak vypadala finální výtvarná úprava interiérů,“ popsal tehdy přerovský archeolog Zdeněk Schenk.

Obrovská manifestace na podporu nového československého státu se uskutečnila v Ostravě několikrát. Ta na pamětním snímku je z 10. listopadu 1918. Hlavním řečníkem byl Jan Prokeš.
Na konci roku 1918 sever Moravy a Slezska sužovaly problémy s menšinami

Zajímavostí byl i nález souboru částí pozdně gotických, renesančních až raně barokních reliéfně zdobených komorových kachlů, které byly součástí kamen, jimiž byly vytápěny jednotlivé místnosti paláce od druhé poloviny 15. století až do druhé poloviny 17. století.

Hrad Helfštýn bude přístupný návštěvníkům až do konce října od čtvrtka do neděle, od listopadu pak pouze o víkendech.