Starosta Krnova Tomáš Hradil se rozhodl změnit pohled na lidi s podomácku vyrobenou ochrannou rouškou. 

Bez roušky. Babiš je nahý

Šel příkladem a v pondělí se nechal před jednáním krizového štábu vyfotit v roušce. Krnované vědí, proč je starostova rouška v barvách modré, bílé a žluté. 

Zatímco český premiér se dosud nikdy neukázal na veřejnosti v ochranné roušce, starosta Krnova se rozhodl jít ostatním ostatním příkladem. Nechal se vyfotit v roušce v pondělí 16. 3. před jednáním krizového štábu. Krnované samozřejmě vědí, proč je starostZdroj: Deník / VLP Externista„Roušku v městských barvách mi přes noc ušila žena,“ prozradil starosta Krnova Tomáš Hradil. Poselství je jednoduché. Dokud nikdo roušky veřejně nenosí, průkopníci s touto ochrannou výbavou vzbuzují pozornost a čelí pošklebkům.

Pokud roušky začneme nosit všichni, bude centrem pozornosti naopak nezodpovědný člověk s holou tváří.

ROUŠKA MUSÍ BÝT COOL

Udělat z ropušky doplněk každodenní potřeby chce facebooková komunita, která se organizovala kolem iniciativy Česko šije roušky. Zrodila se v okamžiku, když primátor Frýdku-Místku vyzval k šití roušek. 

Jak používat ústní roušky, podívejte se

Uvědomil si, že pokud se na stát nemůžeme spolehnout, musíme jehlu a nit vzít do rukou sami. Vzápětí si dobrovolníci začali mezi sebou vyměňovat zkušenosti a návody na bavlněné roušky. Jedná se převážně o mladé lidi, kteří vědí, jak má vypadat cool rouška, aby se stala módním trendem.

Michaela Kosařová, která v Krnově na průmyslovce vystudovala textilní návrhářství, přišla s nápadem šít přátelům roušky, které vypadají spíš jako módní doplněk, než ochranná pomůcka. 

Situace v obchodech během celostátní karantény v Česku.
PODÍVEJTE SE: Jak se nakupuje v karanténě. Paní prodavačky, děkujeme!

„K dispozici mám pár metrů nové bavlny, a dále staré prostěradlo a utěrky ze stoprocentní bavlny. Nejdřív zkouším šít z bavlny a pokud se zadaří, začnu kombinovat materiály a experimentovat. Vyrobím roušky pro svou rodinu a přátele, a pak nabídnu i dalším. Parádní, že jsme se takto sešli,“ ocenila Michaela Kosařová iniciativu Česko šije roušky, která přeměnila v domácí švadlenky hlavně ty, kteří kvůli novým opatřením nemůžou studovat nebo chodit do práce. 

Rouška. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/ František Kuba„Kvůli COVIDu nejsou ani obyčejné roušky k dostání, tak jsme reagovali na poptávku, která kolovala na facebooku“, uvádí organizátoři akce Česko šije roušky. Okamžitě vznikla tržnice nápadů jak si udělat roušku z filtru do vysavače, netkané textilie nebo z damašku.

VIRUS TEXTIL NEZADRŽÍ, KAPÉNKY ANO

Skeptici namítají, že podomácku vyrobené roušky nejsou stoprocentně spolehlivá ochrana. Pro lékaře a intenzivně ohrožené skupiny jsou profesionální respirátory z nanovláken nezbytností. Pokud je ale taková ochrana nedostupná, nezbývá, než si podomácku ušít aspoň méně efektivní „filtr“. Pro koronavirus velký kolem 120 nanometrů není textil žádnou překážkou.

Podstatné je, že viry se obvykle nešíří samostatně, ale v kapénkách. Pokud tyto kapénky vsáknou do látkové roušky, nemůžou pokračovat dál do dýchacího ústrojí. Ještě důležitější je, že roušky brání nakaženému, aby kapénky šířil například kašlem. 

K incitativě Česko šije roušky vyzývají také Krnovští patrioti, kterým lidé mohou posílat svá fota v rouškách. Samotnou skupinu Česko šije roušky najdou zájemci v tomto odkazu. 

Praktickým lékařům v Krnově chybí ochranné pomůcky.
Praktičtí lékaři v Krnově nemají ochranné pomůcky a zavírají, ale ne zcela...