Díky letošní rekordní účasti zástupců dvaceti zemí a vzhledem k výjimečnému programu se dá očekávat obdobný počet.

To s sebou přináší i dopravní komplikace, na které by se měli připravit zejména ti, kteří se chystají přijet vozidlem. A jak se lze dopravit na akci?

Autem

Zde je třeba se připravit na možné kolony, a to ve všech příjezdových směrech. Dopravu bude řídit a usměrňovat několik desítek policistů, včetně motohlídek. Situaci má jistit i vrtulník.

Počítá se s instalací více než sta kusů mimořádných dopravních značek, informačních tabulí o značení na dálnici D1, které řidiče nasměrují na Dny NATO.

Motoristé mohou aktuální informace zjistit na rozhlasové frekvenci rádia Dny NATO 88,6 FM, pokyny lze nalézt i na webových stránkách www.natodays.cz.

Je možné volat i na zvláštní linku dopravní policie +420 596 110 927 . V areálu Letiště Leoše Janáčka Ostrava je v sobotu 22. a v neděli 23. září zřízena centrální odstavná plocha s provozní dobou od 6.30 do 18 hodin, a to po oba dny, kdy se akce koná.

Vlakem

V železniční stanici Studénka budou během sobotní a nedělní show mimořádně zastavovat vybrané vlaky Českých drah. Stávající vlaky zastavující ve Studénce mají být v tyto dny posíleny. Bližší informace je možné najít v jízdních řádech Českých drah.

Na kole

Další možností, jak se dostat na Dny NATO, je jízda na kole. Mimo klasické cesty různých tříd lze využít mezinárodní cyklostezku číslo 5 takzvanou Jantarovou stezku, která vede v bezprostřední blízkosti letiště.

Při cestě přes CHKO Poodří se mohou cyklisté setkávat se členy stráže přírody CHKO Poodří. Ti budou sledovat dodržování vhodného chování v této oblasti, jsou připraveni i poradit a zodpovědět dotazy. Cyklisté mohou počítat i s asistencí městských strážníků, kteří se objeví na křižovatkách cyklostezky s hlavními komunikacemi. Budou vybaveni lékárničkami pro případné ošetření drobných úrazů.

Při použití kola je to z městské části Ostrava-Jih přibližně dvacet kilometrů. Cyklisté by samozřejmě neměli zapomínat na bezpečnostní vybavení cyklistické přilby a reflexní vesty, které by pro děti měly být samozřejmostí.

Autobusem

Během víkendové show bude zajištěna obousměrná zpoplatněná dopravu autobusy, a to na trasách:

1. zastávka železniční stanice Studénka zastávka Albrechtičky, mateřská škola

2. zastávka Ostrava ÚAN (stanoviště č. 5) zastávka Dubina zastávka Petřvald, Petřvaldík

3. zastávka Hotelový důl Hlubina zastávka Dubina (dle volné kapacity) zastávka Petřvald, Petřvaldík

4. kmenová linka 333 Ostrava - Mošnov

Vlastním letadlem

Majitelé a provozovatelé letadel mohou k příletu využít své spoje.

V době konání akce je na letišti velice živý provoz. Je proto nutné dodržovat systém zajišťující bezpečný pohyb všech účastníků leteckého provozu. Podrobnosti lze nalézt na webových stránkách www.flyin.cz.

Vrtulníkem

Zajímavou možnost již druhým rokem představuje doprava vrtulníkem od nákupního centra Globus v Ostravě přímo na místo konání Dnů NATO.

Podrobnosti jsou na www.heliczech.cz

Pěšky

Na mošnovské letiště se lze dostat i pěšky, například po cyklostezkách. Zde organizátoři doporučují respektovat přístupové cesty do areálu, které jsou určeny pěším a cyklistům.