Karlštejn jako originální umělecké dílo vytvořil kylešovický štukatér Theofil Marušák ze zbytků materiálů, použitých k opravě vybombardované nemocnice. Při jeho zhotovení u pavilonu M neusiloval o věrnou kopii Karlštejna.

„Udělal ho výrazně barevnější. To proto, aby se líbil hlavně malým návštěvníkům nemocnice,“ míní primář dětského oddělení Dalibor Hudec.

Až do devadesátých let minulého století se o hrad brigádnicky starali převážně zaměstnanci dětského oddělení a poslední větší opravy nemocniční Karlštejn zažil v letech 2000 a 2008. Zub času se však do jeho zdiva zakousl s nežádoucí chutí.

Oprava varhan započala na podzim loňského roku.
Opravené varhany rozezněly kostel, lidé si adoptovali píšťaly

Slezská nemocnice začala vloni hledat sponzora na profinancování opravy. Jako příspěvková organizace investuje veškeré peníze do zkvalitňování péče o pacienty nebo do údržby historických pavilonů.

„Uvědomujeme si však, že hrad k naší nemocnici patří. Proto jsme začali hledat někoho, kdo by jeho opravu zajistil. Sešlo se hned několik menších subjektů z Opavska, které se domluvily a opravu provedly, za což jim patří naše velké díky,“ uvádí ředitel Slezské nemocnice Ladislav Václavec.

Karlštejn u pavilonu M vznikal po válce.Zdroj: archiv nemocnice

Myšlenky na opravu hradu, ke které je přivedl novinový článek, se chopil pár nadšenců. S vedením dětského oddělení se dohodli, že se pokusí sehnat dostatek peněz a opravu realizovat, což se také stalo.

Nakonec se ukázalo, že největším problémem nejsou finance, nýbrž firma, která by rekonstrukci provedla. Nakonec se úkolu ujala firma DK1 a zapojili se též žáci opavské ZŠ Vrchní, kteří hrad natřeli. V dílnách vyrobili podle dobových fotografií i figurky, které k hradu patřily.

Opravený hrad bude představen tento pátek od 14 hodin a v 15 hodin v jeho okolí zaparkují desítky historických vozů, které přijedou v rámci 20. ročníku závodu automobilových veteránů Trofeo NIKÉ Jeseníky 2019. Pacienti i návštěvníci je mohou obdivovat celou hodinu a s legendární Tatrou přijede i slavný dakarský závodník Karel Loprais.