Podle státní zástupkyně porušili zákon svým znaleckým posudkem ve prospěch Petra Kramného, který byl odsouzen k osmadvaceti rokům žaláře. Kramný podle pravomocného verdiktu v létě 2013 během rodinné dovolené v Egyptě elektrickým proudem zabil svou manželku a dceru. Znalci obhajoby svým posudkem zpochybnili závěry jiných expertů, na základě kterých soud nakonec rozhodl o vině Kramného. Matlach s Fargašem tvrdili, že rozhodně nelze jednoznačně tvrdit, že smrt nastala v důsledku zásahu elektrickým proudem. Naopak se klonili k verzi o otravě.

Závěrečný den jednání Krajského soudu v Ostravě s vyhlášením rozsudku nad Petrem Kramným.
Krajský soud jednal opět v kauze Kramný

ZAVÁDĚJÍCÍ

„Uváděli jednostranné, protichůdné, zavádějící a smyšlené skutečnosti, které neměly oporu ve skutkových zjištěních, výsledcích pitvy ani odborných poznatcích současné lékařské vědy. Jiné významné skutečnosti naopak neuvedli vůbec, a to ve snaze zpochybnit dříve zjištěné skutečnosti, celé dokazování znepřehlednit a ovlivnit tak výsledné rozhodnutí soudu ve prospěch obžalovaného,“ uvedla soudkyně, podle které znalci mimo jiné nesprávně vyhodnotili biologické preparáty srdce, střev, jater i dalších orgánů manželky a dcery Kramného.

Co se týká verze o tom, že smrt mohla nastat v důsledku toxického šoku, otravy či dehydratace, ta byla podle soudkyně vypracována na základě záměrně chybně stanovených nálezů a verze Petra Kramného. Ten popisoval, že jeho manželka a dcera před smrtí opakovaně zvracely a trpěly průjmy. „Účelově zkonstruovali jako možnou příčinu smrti poškozených syndrom toxického šoku,“ řekla soudkyně.

Petr Kramný v doprovodu ozbrojené vězeňské eskorty.
Kauza Kramný: další námitka podjatosti

NÁTLAK?

Obhajoba něco takového odmítla. Matlachova advokátka prohlásila, že se znalci provinili jen tím, že vyslovili jinou hypotézu, kterou podle obhájkyně navíc později potvrdily další znalecké posudky. Stíhání prý bylo nátlakovou akcí na další znalce, kteří by v kauze Kramný vystoupili s posudky zpochybňujícími zásah elektrickým proudem.

Verdikt není pravomocný. „S tím rozsudkem nesouhlasím a ihned se odvolám,“ řekl Matlach. Odvolal se i Fargaš, státní zástupkyně verdikt přijala.

Kavárna Pet Punk na Nádražní ulici v Ostravě, září 2019. Na snímku majitel Petr Polák.
Příjemných kaváren v Ostravě přibývá. Majitel Pet Punk Coffe: Je to palivo
Ghetto ve Vítkovicích (ulice Erbenova), 10. zaří 2019 v Ostravě.
Do nejděsivějšího koutu v Ostravě-Vítkovicích vyrazila policie letos už 50x!

O Kramném opět rozhodne Gilová

Na Krajském soudě v Ostravě již několik měsíců leží žádost Petra Kramného o povolení obnovy procesu. Podle nejnovějších zpráv o ní bude rozhodovat stejný trestní senát pod vedením soudkyně Renaty Gilové, který v lednu 2016 uznal Kramného vinným z vraždy manželky a dcery. Tento senát v těchto dnech v neveřejném jednání zamítl námitku podjatosti, kterou na něho podala Kramného obhájkyně Jana Rejžková. Informace o zamítnutí zazněla ve středu u Okresního soudu v Ostravě během projednávání výše popsaného procesu se znalci Radkem Matlachem a Igorem Fargašem. Stalo se tak v rámci čtení listinných důkazů. Rejžková se o změnu senátu pokusila již dvakrát, vždy neúspěšně.