„Jedná se o přestupek," potvrdila Daniela Vlčková z moravskoslezské policie s tím, že na místě lze uložit pokutu až dva tisíce korun.

Způsobů, jak sundat známku, je hned několik. V krajním případě může posloužit i nehet. Ne každému se ale takto podaří odlepit známku celou, na skle zůstávají malé kousky. Použít lze i různé škrabky nebo žiletku - video naleznete na konci článku.

Přečtěte si také: Řidiči v Ostravě kvůli zlodějům vyčkávají s vylepením dálničních známek

ZÁJEM

Stejně jako v minulých letech se koncem ledna výrazně zvyšuje zájem o nové dálniční známky. Na některých místech je motoristé neseženou.

„Bohužel roční známky nemáme, čekáme, až nám je přivezou," uvedla v pondělí ráno obsluha čerpací stanice Benzina v Ostravě-Přívoze. Na několik stovek metrů vzdálené benzince Slovnaft byla situace jiná.

„Známek máme dost," uvedl čerpadlář. Známku lze sehnat i na dalších místech, například poštách nebo v obchodních centrech. Lidé by se rozhodně měli vyvarovat podezřelých nákupů za „výhodnou" cenu. Mohlo by se totiž stát, že si na čelní sklo auta nalepí padělek.

DRUHÝ DÍL

Kdo od února vyjede na zpoplatněný úsek bez dálniční známky pro rok 2017, musí počítat s pokutou do výše pěti tisíc korun. Pokuta hrozí i tomu, kdo má platnou známku, ale zapomene doma druhý díl kuponu. Dodatečné předložení není možné.

„Jedná se o přestupek. Výše pokuty uložené na místě v blokovém řízení je do 5000 korun. Dodatečné předložení dílu kuponu není reálné, právní normy tento postup nedefinují, neumožňují. Jedná se o zjištění reálného stavu v danou dobu na daném místě, policista je povinen přestupek vyřešit," vysvětlila Vlčková.

Dálniční známky stále „v kurzu" Městský obvod Ostrava-Jih si oblíbili zloději pasoucí po nových dálničních známkách na letošní rok. „Další z řady těchto krádeží jsme totiž v uplynulých dnech prověřovali především v této lokalitě. Způsoby jejich spáchání byly obdobné," potvrdila policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že pachatelé hledali (a pokud našli, odcizili) také druhé díly známek. Nepovšimnuty nenechali samozřejmě ani další věci, jako doklady, peněženky, nářadí. Nemluvě o poškození vozů.
Související články najdete zde:
Zloději v Ostravě ukradli další dálniční známky
Zloději kradou nalepené dálniční známky

NE V AUTĚ

Policisté doporučují, aby motoristé nosili druhý díl dálničního kuponu u sebe, například v peněžence mezi dalšími doklady. Nechat kupon v autě – třeba za stínítkem nebo v palubní desce – není ideální řešení.

V posledních týdnech je z Moravskoslezského kraje hlášena řada případů, kdy zloději vnikli do auta a ze skla odlepili dálniční známku pro rok 2017. Někdy našli i druhý díl, který také vzali. Motoristé tak přišli o možnost při krádeži vylepeného dálničního kuponu požádat o vydání náhradní známky. K tomu je totiž nutné předložit druhý platný díl.

Přečtěte si také: Úsekové měření rychlosti na D1: Na tunel se zaměřují i civilní policejní auta

Zdroj: Deník/Jaroslav Perdoch