Již dříve zastupitelé Fulneku schválili memorandum o spolupráci s Moravskoslezským krajem, v němž město deklarovalo zájem o bezúplatné převzetí kapucínského kláštera z majetku kraje.

Na posledním zasedání měli fulnečtí zastupitelé schválit darovací smlouvy na převod nemovitého i movitého majetku. Starostka Fulneku Radka Krištofová na jednání připomněla, že po schválení smluv bude následovat schůzka s vlastníkem zahrady kolem kostela a kláštera.

Fotbalisté a členové realizačního týmu FC Baník Ostrava se fotografovali 9. července 2019 v Ostravě před začátkem nové ligové sezony.
Páteční Deník v Moravskoslezském kraji? Příloha o Baníku a první lize!

„Ten vyjádřil souhlas, že je ochoten zahrady prodat za cenu znaleckého posudku, dále byla zveřejněna anketa mezi občany, aby navrhli, jaké by mělo být využití kláštera,“ sdělila Radka Krištofová s tím, že město bude preferovat takové využití, kdy bude rekonstrukci kláštera možné financovat z dotací.

Zásadně proti převzetí byl zastupitel Antonín Zbožek. „Koncem května jsem upozorňoval zastupitele a ostatní po návštěvě objektu na technický stav budovy. Takže mám na stole dvě smlouvy a mám strávit to, že město Fulnek v okamžiku nabytí majetku, bude zatíženo záchrannými investicemi za miliony korun? Hovořím o střešním plášti a stabilizaci některých nosných prvků příslušné nemovitosti. Dávám na zvážení do jaké míry to máme přijmout,“ uvedl Antonín Zbožek.

K záchraně srnky, která uvízla v mezeře plechového plotu, vyjížděli bílovečtí hasiči ve středu 10. července.
Hasiči zachraňovali uvězněnou srnku

Zastupitel Jan Křivonožka řekl, že očekával, že bude k věci ještě nějaká debata se zástupci Moravskoslezského kraje. „Když do toho objektu vejdu a vidím tu díru. Provizorní střecha bude stát odhadem dva až pět milionů korun. Nebude dobré, abychom nechali do budovy zatékat. Měli jsme informaci, o tom, že budova je stabilizovaná, což není,“ dodal Jan Křivonožka.

Starostka v reakci uvedla, že se zástupci kraje diskutovali, ale ti řekli, že město v souvislosti s opravami nemá čekat žádný finanční příslib. „Kraj je ochoten, a to slyšeli všichni radní, bavit se o dotaci, pokud představíme projekt,“ poznamenala Radka Krištofová.

Kapucínský klášter s kostelem svatého Josefa býval jednou z dominant Fulneku.Zdroj: Archiv Josefa PavlíčkaKapucínský klášter s kostelem svatého Josefa býval jednou z dominant Fulneku.Autor: Archiv Josefa Pavlíčka

Zastupitel Petr Moc upozornil, že investice do kláštera zatíží obyvatele na řadu let. „Máme poslední šanci, nechovat se jako blbci. Převezměme to v nějakém stavu, třeba se spravenou střechou. Jsme pro ať se klášter převezme, ale ať jsou podmínky čestné,“ podotkl Petr Moc, na nějž navázal zastupitel Radek Jaborský, jenž uvedl, že když v klášteře natáčel video, sdělil mu pracovník Muzea Novojičínska, které má klášter ve správě, že neutěšený stav střechy trvá již třináct let.

Ilustrační foto.
Příliš nízké mzdy. České firmy odírají zaměstnance

Někteří zastupitelé se shodli na tom, že pokud v memorandu není převzetí kláštera termínované, není důvod věc uspěchat.

„Kraj se toho chce evidentně rychle zbavit. Myslím si, že pro kraj nějaké dva miliony korun, nejsou žádné peníze a minimálně tu sanaci bychom měli požadovat,“ vyjádřil se k věci radní Petr Ertelt, na nějž reagovala starostka Krištofová s tím, že o smlouvách rozhodovalo krajské zastupitelstvo, a to bude muset odsouhlasit i případnou změnu.

V hlasování se osm zastupitelů, tedy většina, vyjádřila pro stažení bodu z programu. Následovat by měla pracovní schůze zastupitelů, kde by si ujasnili úpravu podmínek v darovací smlouvě.

14. ročník výstavy vojenské techniky, který pořádal klub vojenské historie Deštné.
Chcete si vyzkoušet jízdu tankem? Na Opavsku není problém