„Žena s minimálním příjmem si může; jakmile zjistí, že je těhotná; zažádat o takzvanou těhotenskou dietu. Ta se jí bude vyplácet měsíčně až do jednoho roku věku dítěte," sdělila vedoucí oddělení nepojistných sociálních dávek z ostravského úřadu práce Gabriela Petříková. Na dávku má ale nárok jen žena, která pobírá příspěvek na živobytí a své dítě kojí. Ukládá to zákon o pomoci v hmotné nouzi platný od roku 2007.

„Formuláře z úřadu práce ženě potvrdí specialista. V těhotenství je to gynekolog a po porodu dětský lékař dítěte. Příspěvek na živobytí se jí tak měsíčně může navýšit až o 1100 korun v podobě těhotenské diety," přiblížila Gabriela Petříková. Některé žadatelky se však podle ní podepsání formuláře přímo domáhají.

Raději podepíšou

„Volal nám lékař, který matce dítěte nepodepsal žádost o těhotenskou dietu, protože nekojí. Žena ale na něj vyvíjela nátlak, tak nás radši informoval, co se v ordinaci dělo," řekla Petříková. Podle jejích slov se ženy pobírající tento příspěvek mezi sebou v Ostravě znají a jsou mnohdy velmi hlučné a neodbytné, proto jim lékaři, aby měli klid, raději žádost podepíší.

Více informací o systému pomoci v hmotné nouzi najdete zde

Naopak jiné rodičky o této možnosti neví. „Jsem matka samoživitelka. Na úřadu práce mi však pracovnice o této možnosti neřekla, takže jsem jí nevyužila. Určitě o tom ale řeknu sestře, která miminko zrovna čeká," řekla mladá maminka Kateřina Brázdová z Ostravy. I tyto ženy však mohou o dávku zpětně požádat. Úřad práce individuálně zváží, jestli mají na těhotenskou dietu nárok.

Mnohé matky o dietě nevědí

„Stává se, že přijde žena v pátém měsíci těhotenství s tím, že o pobírání diety nevěděla. V takovémto případě posoudíme, jestli má na dietu zpětně nárok, a případně jí těch prvních pět měsíců doplatíme," řekla vedoucí oddělení nepojistných sociálních dávek. Hůře se těhotenské diety matky domáhají, pokud už je dítě starší jednoho roku.

Matky jsou při pobírání dávky kontrolovány, jestli stále kojí. „Jak často ale máme potvrzení od lékaře žádat, v zákoně není. Stalo se nám, že žena přinesla potvrzení, že kojí, a jakmile vyšla z úřadu, hned si zapálila cigaretu. To už ale neovlivníme. Potvrzení totiž podepsané měla," uzavřela Gabriela Petříková.