Rudoltickým dožínkám každoročně dominuje sovětský kombajn z padesátých let. Nesmí na něm chybět rudá vlajka se srpem a kladivem a úderník Petr Pargač, který se vyžívá v roli komunistického agitátora.

V uplynulých letech chrastil desítkami budovatelských vyznamenání, když propagoval výdobytky vědy a techniky v Sovětském svazu. Například ukazoval svařovací brýle, vynález sovětských soudruhů zlepšovatelů. Byly bytelné, nerozbitné, mrazům odolné a na Sibiři si je může svářeč nasazovat i v rukavicích. Měly jen drobnou závadu, že v nich svářeče hrozně pálí oči.

„Po šesti letech sériové výroby soudruzi v SSSR zjistili, že se do nich správně mají dávat také skla, ale jinak jsou perfektní,“ chlubil se sovětskými vynálezy recesista Petr Pargač, když mával kolemjdoucím z historického kombajnu.

Všichni byli zvědaví, co vymyslí letos. Rudý kombajnér všechny zaskočil už jen tím, že se poprvé ukázal na dožínkách jen tak na lehko bez svých vyznamenání, medailí a odznaků. Přišel s opravdu originálním nápadem. Rozdával mládeži medaile s nápisem „Člen Brigády socialistické práce BSP, socialisticky pracovat, socialisticky žít. “Běž se zeptat rodičů, nebo raději prarodičů, co to BSP znamená a jak o tento skvělý odznak soutěžili v práci. Určitě se dozvíš něco zajímavého,“ volal Petr Pargač, když v dožínkovém průvodu rozhazoval odznaky z kombajnu.

„Komunisti těch odznaků BSP naflákali hromady, protože podle jejich představ toužili soutěžit v práci úplně všichni. Dnes je to pro sběratele téměř bezcenné, a seženete to za pár korun. Sám sbírám odznaky a vyznamenání, a když jsem zjistil, že jich mám snad šest stovek, napadlo mě ať mají lidi památku na dožínky a děcka se aspoň mohou pobavit s dospělými., jak je bavilo socialisticky pracovat a socialisticky žít,“ představil svou akci rudý kombajnér.

Pracovníci byly závodními agitátory tlačeni k tomu, aby svou dílnu nebo kanceláře vyhlásili kolektivem, který soutěží o titul BSP plněním různých závazků. Postupně se stali držiteli bronzového, stříbrného a zlatého odznaku. Například v roce 1988 v národním podniku Státní statky Bruntál, odštěpný závod 04 Krnov pracovalo 31 kolektivů BSP, ve kterých bylo 370 pracovníků. Nejdál to znich to dotáhl traktorista soudruh Kurečka ze Zátoru, který se stal nositelem Řádu práce.

Udělovala se i Rudá standarta ředitele oborového podniku a podnikového výboru ROH, zapsání na Čestný štít Okresní odborové rady v Bruntále nebo Pamětní medaile ÚV KSČ. Práce tehdy byla interpretována jako podpora politiky komunistické strany. Listopad 1989 nás bohužel o podobné benefity připravil.

Ilustrační foto
V Krnově právě vzniká fitness zóna