V tělocvičně místní základní školy se sešlo okolo sta žáků, kterým nejprve Korbel popisoval, čím vším si musí vrcholový sportovec v kariéře projít, poté měly děti možnost ptát se na to, co je zajímá. Nejúspěšnější stolní tenista České republiky tak třeba mládeži prozradil, kolik pálek za rok spotřebuje, nebo jaké byly jeho pingpongové začátky.

Následně byl pro děti připraven sportovní program, během kterého si mohly vyzkoušet spoustu různých aktivit. Po důkladném protažení se malí sportovci rozdělili do čtyřech skupin a každá dělala něco trochu jiného – k vidění tak byly skoky snožmo, kotouly, nebo museli žáci pod vedením Petra Korbela absolvovat překážkovou dráhu a ještě u toho držet pingpongový míček na pálce.

Hegnus s Markem Stromským na dostihovém závodišti v Pardubicích.
Stromský: Pro Sztorma může být hendikepem pardubická nezkušenost

V hájecké škole měli z návštěvy olympioniků radost. „Do Olympijského Sazka víceboje jsme zapojeni už pátým rokem. Trénink s Olympionikem je zpestřením a motivací pro děti. Jsme potěšeni, že štěstí se nyní usmálo na nás a byli jsme vylosováni,“ řekla Zuzana Krzestanová, která má v Háji tělesnou výchovu pod palcem.

Olympijský trénink s Šárkou Kašpárkovou a Petrem Korbelem na ZŠ Háj ve Slezsku.Zdroj: Deník / Vladimír PryčekOlympijský trénink s Šárkou Kašpárkovou a Petrem Korbelem na ZŠ Háj ve Slezsku.Autor: Deník / Vladimír Pryček

„Vážíme si každého sportovce, který k nám zavítá, každého si ceníme, který má úspěch. Je jedno, zda je to stolní tenista nebo atlet,“ pousmála se bývalá moderní gymnastka.

Galerie KUPE se nachází v těsné blízkosti východního nádraží.
Jedinečná výstava propojující fotografie a verše

Její žáci patří mezi úspěšné sportovce. „Na to, že jsme vesnická škola, tak vždy jsme silnou konkurencí městským školám, ať už je to v atletice, nebo přespolním běhům, ve šplhu,“ podotkla. Ze sportů aktuálně dominuje atletika. „Máme nové hřiště, atletice se nyní věnujeme více,“ poznamenala Zuzana Krzestanová. Loňská absolventka školy Kristýna Kadulová byla třetí v krajském finále odznaku všestrannosti a dostala se až na republikové finále.

Na otázku, zda mají děti v Háji ke sportu blízko, Zuzana Krzestanová odpověděla: „Naše škola má tradici ve zdatných dětech, ke sportu je rozhodně nutit nemusíme,“ dodala.

Brhel Roman, Chalupa Tomáš