„V rámci bohoslužby se vynechá žehnání se svěcenou vodou a obdobné obřady,“ stojí v usnesení, které přijala vláda České republiky 30. dubna.

Mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Římskokatolická farnost Ostrava-Třebovice. 25. prosince 2020.
Vánoční bohoslužby. V Ostravě zavedli vstupenky, bez nich se dovnitř nesmí

Kostelní kropenky bývají vestavěné přímo do zdi u vchodu nebo mají podobu sloupku. Katolík si při vstupu do chrámu namočí prsty a pokřižuje se, aby si připomenul podstatu křesťanství: křest. Někteří katolíci připisují svěcené vodě ochrannou a léčivou sílu. Lidová zbožnost spojuje svěcenou vodu se zázraky i s vymýtáním nečistých sil.

Jedná se o běžnou vodu, která prošla liturgickým rituálem. Kněz nebo biskup se při svěcení vody modlí: „Prosme Boha, aby požehnal této vodě, kterou budeme na památku křtu pokropeni, a aby v nás zachoval svého svatého Ducha“. Někdy kněz při obřadu do svěcené vody přisype sůl.

Dávkovače svěcené vody

Na situaci, kdy početná katolická komunita smáčí ruce ve společné kropence, museli zareagovat nejen čeští hygienici. Zákaz svěcené vody v kropenkách platí v řadě dalších evropských zemí.

Například v Polsku nebo v Bavorsku, kde je obzvlášť silná silná katolická tradice, už kostely testují novinku: dávkovače na svěcenou vodu.

Noční pontifikální mše sv. v katedrále Božského Spasitele. Celebrantem bohoslužby byl biskup Martin David. 24. prosince 2020 v Ostravě.
Podívejte se na komorní půlnoční mši v katedrále Božského Spasitele v Ostravě

Na rozdíl od společně sdílené svěcené vody v kropence, která může být kontaminována mikroorganismy, z dávkovače každý zbožný návštěvník dostane hygienicky přidělanou jen svou individuální dávku.

Zatímco v polských kropenkách většinou čeká běžná plastová pumpička se svěcenou vodou místo mýdla, atrakcí německých kostelů se staly speciální nerezové dávkovače, které se obsluhují buď nožním pedálem nebo bezdotykově. Německé dávkovače na svěcenou vodu nezávisle na sobě vynalezli Tobias Sturm a Dirk Leifeld.

Tip: Noste si vlastní

V českých kostelích kropenky dál zůstávají suché. Mluvčí Diecéze ostravsko - opavské Pavel Siuda prozradil, jak on sám se vyrovnává s fenoménem suchých kropenek.

Z vánočního videoklipu dětí z Brantic.
Vánoční píseň i parodie Hvězdných válek. Podívejte se na klipy dětí z Brantic

„Mám vymyšlený způsob, jak mít svěcenou vodu u sebe, i když v kostele není k dispozici. Do malé plastové lahvičky nebo skleněné lékovky třeba od kapek si můžeš nalít svěcenou vodu a vzít ji s sebou do kostela,“ poradil Pavel Siuda řešení: požehnat se znamením kříže s vlastní svěcenou vodou.